Qandeel Baloch
Qandeel Baloch Foto: STR / AFP / Profimedia

Vasim Blaho, brat pakistanske influenserke Kandil Baloho, oslobođen je optužbi za njeno ubistvo tri godine nakon što je zbog istih uhapšen. Policija je tada uhapsila Baloha navodeći da je usmrtio sestru jer je "brukala" porodicu na društvenim mrežama.

Baloh je uhapšen nekoliko dana nakon ubistva i postoji jedan video snimak na kome priznao da je ubio svoju 25-godišnju sestru u porodičnoj kući u gradu Multan u pakistanskoj provinciji Pendžab. Na video snimku je rekao da je „ponosan“ što je ubio svoju sestru, dodajući da mu je bilo „previše“ to što njegovi prijatelji dele njene fotografije i snimke.

Pročitajte još:

„Prvo sam je drogirao, a onda sam je ubio. Devojčice su rođene da ostanu kod kuće i slede tradiciju. Moja sestra to nikada nije radila“, rekao je Vasim Blaho.

Uprkos priznanju, na sudu se izjasnio da nije kriv i 2019. godine je osuđen na doživotni zatvor.

Kako u Pakistanu „ubistva iz časti“ pod koje potpada i ovaj slučaj nisu retkost, a ni nešto od čega pakistanski narod zazire, dugo je bila zastupljena praksa prema kojoj je bilo moguće da porodica žrtve pomiluje osuđenog ubicu. To pravilo bilo je na snazi u trenutku ubistva mlade influenserke.

Waseem Baloch
Waseem Baloch Foto: EPA-EFE/FAISAL KAREEM

Mogućnost pomilovanja Blahoa duboko je uznemirila pakistasku javnost i tri meseca nakon smrti mlade Kandli, zahvaljujući aktivistima za ljudska prava usvojen je zakon kojim je onemogućena ovakva praksa.

Waseem Baloch
Waseem Baloch Foto: EPA-EFE/FAISAL KAREEM

Ipak oslobođen

Međutim, Blaho je ipak oslobođen nakon tri godine zatvora, što je ponovo izazvalo nemire u pakistanskoj javnosti.

„Ovaj čovek je priznao da je ubio Kandil, svoju rođenu sestru, a danas je slobodan čovek u istoj zemlji u kojoj Kandil nije mogla da živi slobodno“, napisao je advokat i aktivista Najhat Dad na Tviteru u ponedeljak.

Autorka knjige „Žena poput nje“, Sanam Maher, takođe je izrazila svoj bes zbog oslobađajuće presude na Instagramu.

„Ovo je žalosno. U društvu koje uživa u kažnjavanju žena koje „krše pravila“, ne treba da čudi što je svaki osumnjičeni oslobođen“, napisala je Maher.

Ko je bila Kandil?

Kandil Baloh bila je izrazito uticajna na društvenim mrežama, a nazivali su je i pakistanskom Kim Kardašijan.

Na društvenim mrežama redovno je objavljivala „provokativne“ fotografije, ali i političke stavove koji su se kosili sa uverenjima zajednice iz koje potiče.

Na snimcima je znala da raspravlja o frizurama i govori o svojoj zaljubljenosti u slavne osobe. Sebe je nazivala „modernom feministkinjom“ i imala je gotovo 750.000 sledbenika na Fejsbuku.

BONUS VIDEO: Koliko verujemo influenserima?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar