Foto:Mikhail Klimentyev / Sputnik / Profimedia; Russian Defense Ministry Press O / UPI / Profimedia; Printscreen/Twiter/@Gerashchenko_en

U Rusiji je ubijen bivši komandant ruske podmornice Stanislav Ržitski (42), koji je osumnjičen da je odgovoran za napad raketama Kalibr na Vinicu, u kojem je ubijeno 27 Ukrajinaca. Ržitski je ubijen pucnjem u leđa iz vatrenog oružja, a imajući u vidu da je visoko pozicionirani oficir, ovo ubistvo podiglo je veliku prašinu javnosti. Evo šta zasad znamo o brutalnoj likvidaciji čoveka koji je označen kao uzdanica Vladmira Putina.

Ržitski (42) je pogođen iz vatrenog oružja u leđa i grudi dok je trčao u ruskom gradu Krasnodaru u ponedeljak ujutro u očigledno pažljivo isplaniranom napadu.

Postoje nagađanja se da je Ržitski, koji je komandovao podmornicom Crnomorske flote, ubijen iz osvete za napad raketama Kalibr na ukrajinski grad Vinicu pre skoro godinu dana, 15. jula 2022. godine.

Među 27 žrtava bombardovanja bila je i četvorogodišnja Liza Dmitrijeva, koja je bila u kolicima pored svoje majke Irine. Irina je preživela napad, ali je zadobila stravične povrede.

Ruski istražitelji veruju da je napadač pratio rutu kojom je ruski komandant trčao. Veruje se da ga je pratio preko aplikacije za džogiranje koju je koristio i da je vreme ubistva povezano sa predstojećom prvom godišnjicom pomentog napada.

Mapa pokazuje njegovu čestu rutu koja je objavljena na Stravi, američkom internet servisu za praćenje fizičke vežbe koja uključuje karakteristike društvenih mreža.

Kapetan, koji je postao zvaničnik za mobilizaciju za rat Vladimira Putina protiv Ukrajine, upucan je četiri puta dok je trčao u blizini Olimp arene u Krasnodaru.

Pogođen je u „leđa i grudi“ i preminuo je na licu mesta. U njegovom telu pronađena su dva metka kalibra 9 milimetara.

Njegov sat i slušalice pronađeni su na licu mesta, što ukazuje na to da pljačka nije bila motiv, navodi novinska agencija Mash.

Atentator je upucao Ržitskog na mestu bez kamera za video nadzor, ali su ruske službe za sprovođenje zakona objavile sliku čoveka za koga kažu da je osumnjičen za ubistvo za koje veruju da je naređeno kao osvetnički napad iz Ukrajine.

Istražitelji tragaju za „sredovečnim muškarcem sa plavom kapom“, preneli su ruski mediji.

Ostaje nejasno da li je još bio kapetan podmornice u julu 2022. kada je pogođena Vinica, ali se zna da je izbacio krstareće rakete na ISIS tokom ranijih ruskih operacija u Siriji.

Krasnodar je dizel-električna podmornica izgrađena za Crnomorske flote i dizajnirana za „borbu s površinskim brodovima i podmornicama, postavljanje mina i izviđanje“.

Ranije je Ržitski bio kapetan podmornice Alrosa.

Prvo odeljenje za istragu posebno važnih slučajeva u Krasnodaru pokrenulo je istragu u slučaj ubistva, saopštio je ruski Istražni komitet.

PROČITAJTE JOŠ:

Istražitelji su radili na „utvrđivanju svih okolnosti incidenta, kao i osobe koja je izvršila zločin i njegovih motiva“.

Mala Liza – ubijena u vazdušnom napadu prošle godine – patila je od Daunovog sindroma i artritisa jedne noge.

Među 27 poginulih u Vinici bila je i Katerina Hula (24) administratorka medicinskog centra Neuromed koji je pogođen raketnim napadom.

BONUS VIDEO: Zelenski u Bahmutu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar