brzi test na koronu
Foto:EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Prvi slučaj reinfekcije korona virusom zabeležen je u Tuzlanskom kantonu, a stanje pacijenta i druge reakcijevna virus lekari pomno prate, ali za sada bez saznanja da li je on infektivan.

Pola godine od prvih slučajeva zaraze korona virusom u Bosni i Hercegovini sada su se pojavili prvi slučajevi reinfekcije, a jedan takav je registrovan i u Tuzli.

Kako je za klix.ba potvrdio direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Vahid Jusufović, trenutno je u kovid bolnici hospitalizovan pacijent kod koga je potvrđena reinfekcija virusom.

„Reč je o pacijentu koji je dva puta hospitalizovan u našoj Klinici za zarazne bolesti, a još ovakvih slučajeva je zabeleženo u Bosni i Hercegovini. Sada je sa imunološke strane potrebno utvrditi o čemu se radi“, kazao je Jusufović.

Govoreći o pacijentu kod kojeg je potvrđena reinfekcija, Jusufović je kazao da se on ranije oporavio od oboljenja kovid-19, tačnije bio je pozitivan, hospitalizovan je u bolnici gde je i lečen, a zatim je nakon značajno poboljšanog opšteg stanja i negativnog PCR testa pušten kući.

Pročitajte još:

„Međutim, nakon izvesnog vremena ponovo je hospitalizovan kao pozitivan. To znači da još nismo u potpunosti sigurni kakav imunitet korona ostavlja nakon preležane bolesti“, dodao je Jusufović.

Da li je ovaj pacijent infektivan, odnosno da li može da prenese zarazu drugima i koliko je reinfekcija opasna po njegov organizam trenutno je nepoznanica.

„U svetu, pa tako i kod nas još nije utvrđeno da li je i koliko pacijent infektivan. Teoretski to može biti ukoliko ima novi genotip virusa, kao što su slučajevi kod gripa. Njegovo lečenje trenutno je u toku i mi imamo otvorene sve opcije jer ne znamo prirodu bolesti. Na kraju može imati blažu, ali i težu sliku i na sva pitanja odgovore treba sačekati nakon završetka drugog lečenja“, rekao Sead Ahmetagić, načelnik Klinike za zarazne bolesti u Tuzli u okviru koje je i formirana kovidD bolnica.

Stanje pacijenta trenutno je stabilno, a tuzlanski lekari ga pomno prate.

„Mi prema njemu postupamo kao da je infektivan i to radimo zbog zaštite drugih pacijenta i zaposlenih. Takođe, shodno broju pozitivnih pacijenata mi očekujemo da će biti novih reinfekcija u narednom periodu“, dodao je Ahmetagić.

U kovid bolnici Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli trenutno se nalazi 36 pacijenta kod kojih je potvrđena infekcija korona virusom, dok je šest priključeno na respirator u Respiratornom centru Klinike za plućne bolesti.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)