Svedska protest desnicara
Demonstracije desničara u parku Sveaparken u Orebru, Švedska Foto:Kicki Nilsson / AFP / Profimedia

Nasilni neredi izbili su u petak, 15. aprila, u centralnom švedskom gradu Orebrou kada su kontrademonstrantii napali policiju uoči planiranih demonstracija desničarskih ekstremista. Demonstracije je organizovao Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske političke stranke Tvrda linija.

Policija je na svojoj web-stranici objavila da su četiri policijska automobila zapaljena i da su najmanje četiri policajca i jedno privatno lice povređeni dok su demonstranti bacali kamenje, a velike grupe napale policijske kordone i rušile ograde za nerede.

Svedska protest desnicara
Demonstracije desničara u parku Sveaparken u Orebru, Švedska Foto:EPA-EFE/KICKI NILSSON

Demonstracije, koje su dobile policijsku dozvolu, organizovao je Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske političke stranke Tvrda linija.

Policija je rasturila demonstracije kako bi smirila situaciju, a kasnije uveče je saopštila da je većina kontrademonstranta napustila to područje.

Svedska protest desnicara
Demonstracije desničara u parku Sveaparken u Orebru, Švedska Foto:EPA-EFE/KICKI NILSSON

Brojni kontraprotesti u švedskim gradovima protiv planiranih demonstracija Paludana, od kojih su neki otkazani, postali su nasilni.

Švedska novinska agencija TT objavila je da je nasilje izbilo u stokholmskom predgrađu Rinkebi nakon što je Paludan ranije u petak tamo zapalio primerak Kurana.

BONUS VIDEO: Ubistvo Ane Lind

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar