Španija policija Foto:EPA-EFE/VICENTE ROSO

U Španiji su uhapšene 32 osobe povezane sa italijanskom mafijaškom grupom Ndrangetom i velikom trgovinom drogom i pranjem novca, saopštila je danas Evropska policijska služba (Evropol).

Veruje se da je ta kriminalna grupa, čiji su članovi opisani kao veoma nasilni, povezana sa trgovinom kokainom i kanabisom između Španije i Italije, prevozom droge skrivene u gliserima, kao i za pranje novca putem investiranja u španske nekretnine, dodao je Evropol.

Među uhapšenima su Italijani, Albanci i Mađari.

#related-news_0

Tokom policijske akcije zaplenjeno je 18 kilograma amfetamina, 4,5 kilograma kokaina, vatreno oružje, 300.000 evra u gotovini i 600 biljaka kanabisa.

Operacija je provedena prošle nedelje na ostrvu Ibica i u njoj je učestvovalo 500 policajaca španske civilne garde, italijanskih karabinjera i predstavnika itaijanske finansijske policije, uz podršku evropskih tela za policiju i pravosuđe, Evropola i Evrodžasta.

Italijanski tužioci smatraju mafijašku organizaciju Ndrangetu iz Kalabrije najvažnijom kriminalnom organizacijom u zapadnom svetu. Neki od uhapšenih su povezani sa nekim ubistvima u Italiji.

Procenjuje se da je Ndrangeta, čiji naziv na grčkom znači „junaštvo“ ili „muška vrlina“ (andragathia), zbog šverca kokaina iz Latinske Amerike prevazišla po moći zloglasnu sicilijansku Koza nostru.

***

BONUS VIDEO:  Mafija – odanost, hijerarhija, kriminal

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar