Benzinska pumpa benzinska stanica
Cene benzina na benzinskim pumpama Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Cene naftnih derivata u Sloveniji dostigle su rekordan nivo, te litar benzina na pumpama domaćeg „Petrola“ košta 1,617 evra , a dizela 1,817, dok je na pumpama na auto-putevima cena i viša od toga.

Budući premijer Robert Golob, prenela je agencija HINA, danas je distributere naftnih derivata optužio za kartelsko dogovaranje pri povećanju maloprodajnih cena što je omogućila odlazeća vlada Janeza Janše, koja, po mišljenju Goloba, iz političkih razloga nije produžila limitirane cene koje su bile na snazi od sredine marta.

Vlada Janše se odlukom o prestanku regulisanih cena pogonskog goriva osvetila za poraz na izborima, kazao je Golob novinarima.

Izrazio je ogorčenje odlukom distributera koji su odmah pošto je postalo jasno da Janšina vlada neće produžiti limitiranja cena goriva, požurili s velikim poskupljenjem, pri čemu su razlike u ceni među distributerima minimalne, što sugeriše da su se dogovarali.

Golob je zapretio da će njegova stranka – ako se takav trend nastavi – pozvati Agenciju za tržišnu konkurenciju da poduzme mere protiv takvog delovanja na tržištu.

Golob koji je do ulaska u politiku godinama kao elektroinženjer i stručnjak za energetiku koji je vodio velika preduzeća, u svojoj kampanji pre izbora je naglašavao da će zauzdavanje skupoće energenata u energetskoj krizi koja se očekuje na jesen, biti jedan od glavnih prioriteta njegove vlade.

***

Bonus video: Anketa – Pitali smo građane šta misle o poskupljenju goriva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar