Janez Janša Foto: EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU

Slovenački premijer Janez Janša rekao je da će njegova vlada izbegavati uvođenje novih mera sve dok se to bude moglo u sadašnjem talasu epidemije koronavirusa koji je uzrokovala mnogo zaraznija omikron varijanta koronavirusa.

„Ako to bude moguće, nećemo pooštravati sadašnje mere i nadamo se da ćemo ovaj talasa izdržati sa postojećim merama“, rekao je Janša, ali je dodao kako se zemlja zbog velikog broja zaraženih i relativno niske stope vakcinisnih nalazi „na rubu“.

Pročitajte još:

„Hoće li biti potrebna drastična zaoštravanja, to zavisi od broja vakcinisanih, što bi ublažilo posledice ovako velikog broja zaraženih“, dodao je slovenski premijer, pozvavši sve da se drže mera i pravila koja su na snazi.

Prema Janšinim bi se rečima bez drastičnih mera moglo bi da prevlada sadašnje ozbiljno epidemiološko stanje, ali samo ako se svi budu „striktno pridržavali“ postojećih pravila.

Novi rekord?

Što se tiče eventualnog uvođenja obvezne vakcinacije, Janša je podsetio da je dobar deo javnosti protiv toga, ali da o tome još ne postoji niti jedinstveno mišljenje struke niti preporuke na području Evropske unije.

„Kad bi u vezi s nekom merom postojalo jedinstveno mišljenje struke, pa i na evropskom komntinetnu, onda bi i vlada to odlučila, ali trenutno su mišljenja struke donekle podeljenja“, rekao je Janša, dodavši da je u ovom trenutku jedino rešenje vakcinacija.

„U ovom trenutku pomaže samo vakcina, treba verovati u nauku i apelujem na sve da uvaže činjenice: milijarde ljudi se vakcinisalo, a malo ih je umrlo zbog nuspojava nakon vakcine, dok je mrtvih od posledica epidemije na milione“, rekao je slovenski premijer.

BONUS VIDEO: Anketa na ulicama Ljubljane: Da li je Srbiji mesto u EU

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar