Slovenija granica, Slovenačka granica,
Foto: EPA-EFE/MICOL BRUSAFERRO

U Sloveniji je u poslednja 24 sata s 3557 testova potvrđeno 137 novih slučaja zaraze koronavirusom, što je 33 više nego prethodni dan i novi je rekordni broj potvrđenih dnevnih infekcija od početka epidemije, objavila je u petak slovenska vlada.

Do sada je najveći broj novih zaraza u jednom danu bio zabeležen 15. septembra, kad je potvrđeno 123 novoobolelih, na 3123 testirana.

Pročitajte još:

Zbog velikog porasta broja novozaraženih u poslednje dve nedelje, Sloveniju je na listu epidemiološki nesigurnih destinacija stavila vlada Velike Britanije, nakon što su to prethodnih dana već učinile Norveška, Švedska, Litvanija i Estonija, objavili su u petak slovenski mediji.

Broj aktivnih slučajeva zaraze u Sloveniji je trenutno 1116, od 4195 ukupno potvrđenih zaraza zabeleženih od početka epidemije, objavilo je u petak ministarstvo zdravlja.

U bolnicama je 67 obolelih od covida-19, što je sedam više nego prethodni dan, a među njima je 11 na intenzivnom lečenju. Zabeležena su četiri nova smrtna slučaja, pa se broj preminulih povećao na 138.

Foto: Matjaž Rušt/Nova.rs

Nove mere

Budući da se za smirivanje epidemiološkog stanja sledećih desetak dana smatra kritičnima, vlada Janeza Janše od subote uvodi obvezno nošenje maski na javnim prostorima poput prodavnica, pijaca, ali i u učionicama i fakultetskim dvoranama.

Vlada takođe razmišlja o mogućem ograničavanju dopuštenog druženja ljudi na najviše šest osoba. Uz to, od sledeće nedelje rad kafića, klubova i drugih lokala biće ograničen, pa će oni smeti da rade najduže do 22 sata, a neka ograničenja predviđaju se i za rad prodavnica, najavljuju mediji.

S druge strane, vlada poziva stanovništvo na odgovornost i dosledno pridržavanje osnovnih epidemioloških mera – držanje potrebne distance, higijenu ruku i kašlja, ali i izbegavanje privatnih druženja izvan porodičnog kruga, kao što su rođendanske i druge proslave.

Kako bi se smanjila mogućnost širenja zaraze u radnim sredinama, vlada Janeza Janše pozvala je u četvrtak poslodavce da svim zaposlenima prilikom dolaska na posao mere temperaturu i tako omoguće siguran rad, za šta su zakonski odgovorni, i da u dogovoru s lekarima medicine rada definišu nivo rizika zaraze u svojim prostorima i tome preventivno prilagode način i vreme rada.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare