Ispred vlade Severne Makedonije večeras su nastavljeni protesti protiv francuskog predloga za deblokadu integracije zemlje u Evropsku uniju koji traju treći dan zaredom, a demonstranti koji traže ostavku vlade probili su zaštitnu ogradu i gađali zgradu.

Okupljeni građani gađali su izpred zgrade vlade petardama kordon policije, a zatim su se uputili ka Parlamentu, gde su bacali dimne bombe, javlja Plus info.

Ispred Sobranja, protest je nastavljen intoniranjem makedonske himne, a demonstranti su mahali stotinama zastava.

U Skoplju je tokom dana održan protest protiv francuskog predloga za rešavanje spora sa Bugarskom, koja blokira pregovore zemlje o članstvu sa Evropskom unijom, na kojem je poslanik opozicione VMRO-DPMNE Dragan Kovački izjavio da je predlog koji je prihvatila Vlada Dmitra Kovačevskog neprihvatljiv za državu.

„Ovaj predlog za početak pregovora štetan je za Makedoniju i vodi do dva scenarija, od kojih je jedan gori za Makedoniju. Jedno je večno pregovaranje, a drugo asimilacija pod diktatom Bugarske. Ovaj predlog predstavlja ultimatum koji sadrži sve bugarske zahteve“, kazao je Kovački.

Opozicija tvrdi da predolg favorizuje bugarske zahteve koji osporavaju makedonsku istoriju, jezik, identitet, kulturu i nasleđe.

BONUS VIDEO: Skoplje – od turske kasabe do „bisera“ antike

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar