Skoplje Makedonija
Skoplje Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Glavni koordinacioni štab Vlade Severne Makedonije za borbu protiv kovida prihvatio je danas preporuke Komisije za zarazne bolesti za popuštanje mera za zaštitu od korona vurusa od 1. juna i predložio Vladi da ih usvoji na sutrašnjoj sednici.

PROČITAJTE JOŠ:

Popuštanje mera je, kako je saopšteno nakon sastanka tog vladinog tela, predloženo jer je trenutna epidemiološka sutuacija sa kovidom-19 u državi povoljna, odnosno u poslednjih 14 dana je snanjen broj novih slučajeva zaraze, broj testiranih, broj aktivnih slučajeva i broj hospitalizvanih.

Preporučeno je da Vlada sutra ukine obavezu nošenja maski na otvorenom od 1. juna i zabranu okupljanja više od četiri osobe na javnom prostoru, kao i da dozvoli ogranizovanje svadbi, veselja i proslava i povratak publike na stadione u ograničenom broju.

Komisija za zarazne bolesti Severne Makedonije predložila je da od 1. juna bude ukunuta obaveza nošenja zaštitne maske na otvorenom, uz preporuku nošenja maski kada su ljudi u velikoj grupi, kao i da moraju da se nose u javnom i taksi prevozu i u svim zatvorenim prostorima.

Preporučeno je da se dozvoli publika na sportskim takmičenjima na otvorenom do 30 odsto ukupnog kapaciteta, uz obavezno poštovanje rastojanja izmedju posetilaca od 1,3 do dva metra (tri sedišta) i doslednu primenu mera za zaštitu od kovida.

Ukida se zabrana grupisanja na javnom prostoru viče od četiri osobe, a u ugostiteljskim objektima se broj osoba koje mogu da sede za jednim stolom sa četiri povećava na šest, uz preporučenu distancu.

Kada Vlada Severne Makedonije sutra usvoji prepuruke, biće dozvoljeno organizvanje svadbi, proslava i veselja na otvorenom prostoru, odnsno letnjim terasama, sa najviše 100 osoba, ali ne više od 50 odsto kapaciteta i najviše pet osoba za jednim stolom.

Prisustvo muzičara je dozvoljeno samo na svadbama, u skladu sa odgovarajućim protokolom.

Prepuručeno je i ukidanje mere za rad u smenama i na daljinu, ali će dalje, do 15. Juna, ostati na snazi policijski čas koji počinje u 24.00 i traje do 4.00.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar