Foto: Shutterstock

U Sjedinjenim Državama počinje da radi prva trocifrena telefonska linija za krizu mentalnog zdravlja i pomoć pri suicidnim mislima, a na ime pomoći državama za stvaranje efikasnog sistema podrške savezna vlada je obezbedila više od 280 miliona dolara, javlja AP.

Novac će, kako se navodi, biti usmeren na stvaranje mobilnih timova za krizne situacije mentalnog zdravlja, koji mogu biti poslati u kuće onih kojima je pomoć uregentno potrebna, kao i za centre za mentalno zdravlje za hitne slučajeve.

Predsednik Nacionalnog udruženja direktora državnih programa za mentalno zdravlje Brajan Hepbern ocenio je da će biti potrebno nekoliko godina da se dođe do svih ljudi kojima je pomoć potrebna.

Sistem 988 će se graditi na Nacionalnoj liniji za prevenciju samoubistava, postojećoj mreži sa više od 200 kriznih centara širom zemlje, u kojima rade obučeni savetnici.

Tokom 2020. godine oni su odgovorili na 2,4 miliona poziva.

Stručnjaci ukazuju da se bolničari šalju za srčane udare, policija kad je izvršen zločin, a da hitni psihijatrijski slučajevi dovode do nasilnih susreta sa policijskim snagama i odlazaka u zatvor ili prepune sobe za hitne slučajeve, gde osobe sa suicidnim mislima „mogu danima čekati na lečenje“.

Ideja za trocifreni pozivni broj za psihijatrijske potrebe potekla je nakon što je od senatora iz Jute Danijela Tačera 2013. godine prijatelj tražio pomoć, jer je sina sa suicidnim idejama odveo u hitnu slzžbu, da bi lekar rekao da se vrati ako se dečak povredi, podseća AP.

BONUS VIDEO: Antonije Kovačević: Amerika je na plećima 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar