Foto: DMITRY AZAROV / KREMLIN POOL / S/SERGEY DOLZHENKO/SERGEY KOZLOV/SERGEI ILNITSKY

U aparatu moći Kremlja postaje sve napetije. O tome svedoče interne informacije do kojih su došli novinari nemačke televizije ARD i Dojče vele tokom razgovora sa ženom koja je radila za rusku tajnu službu FSB.

Marija Dmitrijeva je uspela da pobegne iz Rusije – preko severne Afrike do tranzitne zone na aerodromu u Parizu, gde je podnela zahtev za politički azil.

Kaže da ne može više da podnese ono što se dešava u njenoj domovini.

„Želim da se stradanje okonča. Ne želim više da ljudi umiru u Ukrajini, ne želim da umiru Rusi“, rekla je Dmitrijeva.

Ova 31-godišnjakinja je lekarka i kaže da je od 2016. godine radila za tri ruske sigurnosne agencije – nedavno i za tajnu službu FSB. Ali rat u Ukrajini ju je, kako kaže, naterao da raskine svoje veze sa državom.

Foto: Shutterstock

Dmitrijeva nije ni pristalica opozicije, niti je liberal. I sama je donedavno bila deo Putinovog sistema, radila je za Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane i tajnu službu FSB. Sada prvi put javno govori o tome.

Mnogi rat smatraju izgubljenim

„Mnogi u FSB-u smatraju da je rat izgubljen. Kao lekarka sam više puta lečila nezadovoljne službenike koji su hteli da napuste službu. Govorili su da su umorni, ali iz FSB-a se ne odlazi tek tako. To je veoma cenjeno radno mesto do kog je jako teško doći. A ako troje mladih u roku od mesec dana napuste službu, to se tumači kao da se oni ne slažu sa sistemom,“ rekla je Dmitrijeva. smatra da zvaničnici tajne službe strahuju od toga da će jednog dana morati odgovarati za zločine počinjene u ruskom agresorskom ratu.

Pročitajte još:

Ovo potvrđuje i Vladimir Osečkin, ruski aktivista za ljudska prava i osnivač gulagu.net, nevladine organizacije koja razotkriva zlostavljanja u ruskim zatvorima. Kako ima dobre kontakte s kritički nastrojenim pripadnicima ova tajne službe, prilično je upoznat sa nezadovoljstvom unutar službe.

„Sudeći prema izvorima iz tamošnjeg sistema, mnogi smatraju da ono što je Putin započeo 24. februara vodi u ponor, u katastrofu, da je to najveća Putinova greška kao političara i šefa države. Mnogi to vide čak i kao izdaju. Zato što je tokom 20 godina čitav sistem sigurnosnih službi pomagao Putinu da ostane na vlasti“, kaže Osečkin i priznaje da se oni sada plaše da će Putin ugroziti njihovu budućnost i sigurnost.

BONUS VIDEO Bajden ne veruje Putinu: Zelenski oštro zapretio Rusima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar