Foto: Vladyslav Musiienko / UPI / Profimedia,Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia, SERGEY KOZLOV/EPA-EFE

Ruska vojska je optužila danas Ukrajinu i Veliku Britaniju za veleiki napad dronovima na njenu crnomorsku flotu na Krimu, navodeći da je medjutim samo "manja šteta" nastala na jednom brodu.

„Pripremu tog terorističkog čina i obuka vojnog osoblja 73. ukrajinskog Ccentra za specijalne pomorske operacije sprovodili su britanski stručnjaci u Očakovu, u regionu Mikolajev u Ukrajini“, navelo je rusko Ministarstvo odbrane na Telegramu.

Napadnuti brodovi su učestvovali u zaštiti konvoja koji su izvozili ukrajinske žitarice, tvrdi Moskva.

Proruske vlasti na Krimskom poluostrvu, koje je Rusija pripojila 2014. godine, jutros su objavile da je odbijen napad dronovima na rusku Crnomorsku flotu u Sevastopoljskom zalivu i da su svi dronovi oboreni. Proruski guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev rekao je da nijedna instalacija u gradu nije pogodjena.

Rusko ministarstvo odbrane je javilo da je „manja šteta“ na minolovcu „Ivan Golubec“.

Oni navode da je devet bespilotnih letelica i sedam autonomnih pomorskih dronova ciljalo na vojne brodove koji obezbedjuju konvoje teretnih brodova koji ukrajinske žitarice prevoze u svet po sporazumu sklopljenom uz pomoć UN i Turske.

Pročitajte još:

Krim je sedište ruske Crnomorkse flote i logistička pozadinska baza za rusku ofanzivu u Ukrajini.

Podsetio, Vojne i civilne instalacije na Krimu gadjane su više puta poslednjih meseci. Jedini most koji ga povezuje s Rusijom je ošetećen napadom početkom oktobra.

BONUS VIDEO Sabotaža ili viša sila: Ko je probušio Severni tok 1 i 2? Gosti: Darko Obradović i Miloš Zdravković 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar