Ruski parlament Fotoc

Savet Federacije Rusije, gornji dom parlamenta, jednoglasno je danas usvojio zakon o zabrani propagande koja promoviše netradicionalne seksualne odnose, pedofiliju i informacije koje mogu da navedu nekoga da zatraži operaciju promene pola.

Predsednik Rusije Vladimir Putin treba da predoči ovaj dokument u zakon, nakon što ga je odobrio Savet federacije, prenosi CNN.

Zakon nalaže zabranu promovisanja homoseksulanih odnosa ili da se javno predlažu kao normalni. Između ostalog, nalaže zabranu propagande pedofilije i rodnih opredeljenja u reklamama, knjigama i filmovima.

Originalni nacrt zakona iz 2013. godine je podrazumevao zabranu „propagande netradicionalnih seksualnih odnosa“ među maloletnicima. Sada će se ovaj zakon odnositi i na odrasle.

Pojedinci koji su širili ovu „LGBT propagandu stići će im kazna do 40.000 rublja. Legalne institucije bi mogle da dobiju kaznu i do 5 mliona rublja, dok će stranci biti u pritvoru 15 dana ili deportovani, navodi se u dokumentu.

„Što više ciše na Zapadu, to smo više sigurni da smo na pravom putu. Ova tema bi trebalo da postane greh u Rusiji, kao što je u većini religija“, izjavio je jedan od senatora, Taimuraz Dzambekovič.

POGLEDAJTE JOŠ: Putin citirao Isusa i napao LGBT+ osobe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar