Foto:EPA/GEORGI LICOVSKI

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da u Srpskoj neće biti kampova za smeštaj migranata, a njihovo vraćanje u zemlje iz kojih dolaze jedan je od načina rešavanja tog problema. Juče je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik najavio da migranti nemaju šta da traže u RS i takođe najavio da će ih vraćati u zemlje odakle dolaze. "Migranti nisu deo politike ni vizije Republike Srpske", rekla je Cvijanović.

Cvijanović je u intervjuu za RTRS rekla između ostalog da je ovo pitanje u proteklom periodu zanemareno, a u međuvremenu je postalo značajan bezbednosni izazov.

Istakla je i da rešavanju krize ne doprinose izjave bošnjačkih političkih predstavnika o migrantima kao turistima.

„Mi imamo samo dve destinacije za njih, a to je ili ona odakle su krenuli ili ona kuda su krenuli. Migranti nisu sastavni deo naše politike ni naše vizije Repulike Srpske“, rekla je Cvijanović.

Rekla je i da žali svakoga ko ima tešku sudbinu, ali je upozorila da se ovde radi o organizovanim masovnim kretanjima, ljudi koji su apsolutno neprovereni i neproverljivi”.

Podsetimo, Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik još juče je najavio da migranti nemaju šta da traže u RS, bez obzira sa koja strane dolaze.

„Nismo mi doveli migrante ovde, pa ni tamo. Oni će se ponovo vratiti tamo i neće biti u Srpskoj. Možemo se igrati toga kola koliko god hoće”, rekao je Dodik.

Podsetio je da je na sednici Predsedništva BiH odlučeno da se preduzmu bitne mere u vezi sa migrantima a to je –  vraćati ih u zemlje odakle dolaze.

Naveo je da je najveći broj migranata iz Pakistana, zvanično ih je 10.000, od kojih 7.000 na prostoru Unsko-sanskog kantona u Federaciji BiH, gde u poslednje vreme rastu tenzije kod lokalnog stanovništva zbog njihovog boravka i čestih incidenata.

Osvrćući se na izjave bošnjačkih zvaničnika da su migranti dobrodošli u BiH zato što troše, Dodik je rekao da za Republiku Srpsku nisu dobrodošli zato što troše i da ih zbog toga Srpska blagonaklono predaje FBiH. Podsetio da je pre šest meseci postojao ozbiljan problem kada su migranti napadali ljude u Srpskoj i pljačkali njihove kuće.

Više od 600 migranata na međuentitetskoj liniji

 

Više od 600 migranata nalazi se danas na međuentitetskoj liniji razgraničenja Republike Srpske i Federacije BiH, odnosno Unsko-sanskog kantona, gde je inače najveća koncentracija migranata.

Migrante iz Bihaća i drugih delova USK kantonalna policija tokom dana dovozi autobusima do međuentitetske linije, gde ih ostavlja i upućuje ka Republici Srpskoj.

S druge strane policija Republike Srpske prati dešavanja da bi zaštitila lokalno stanovništvo, prenela je RTRS.

Banjalučka Alternativna TV je javila da incidenata nije bilo, ali da su se migranti požalili da ih je policija u Bihaću tukla, a jedan od njih je pokazao modrice snimatelju te televizije.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar