Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Čelnici država članica Evropske unije okupiće se sutra u Briselu na dvodnevnom samitu posvećenom Ukrajini i posledicama koje Evropa ima od ruske agresije na tu zemlju.

Na početku sastanka na vrhu, čelnicima država EU-a obratiće se ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski putem videoveze, prenosi Hiha.

Ruska agresija na Ukrajinu dovela je u pitanje sigurnost snabdevanja hranom, izazvala veliko povećanje cena energije i do kraja ogolila dosadašnju politiku oslanjanja na jeftinu ruske energente, naftu i plin.

Evropska unija je do sada uvela pet paketa sankcija protiv Rusije od početka invazije na Ukrajinu, ali je zapelo na šestom paketu, koji predviđa embargo na rusku naftu.

Glavna prepreka je Mađarska, koja traži izuzeće od zabrane uvoza ruske nafte ili veliku finansijsku kompenzaciju za svoj pristanak na šesti paket sankcija.

Mađarska je time nagrizla evropsko jedinstvo, koje se smatra jednim od osnovnih pretpostavki za uspešno suprotstavljanje agresivnoj politici ruskog predsednika Vladimira Putina, navodi Hina.

Jedna od ideja koje se razmatraju jeste razdvajanje uvoza nafte koja u Evropu dolazi naftovodom Družba i nafte koja se doprema brodovima, tako što bi se dopustila mogućnost za zemlje bez izlaza na more da mogu još neko vreme dobavljati naftu preko naftovoda.

Još nema konsenzusa na pomolu. Na poslednjem sastanku Odbora stalnih predstavnika (Coreper) u petak nije bilo dogovora, a novi sastanak ambasadora biće održan danas da bi se pokušalo doći do nekakvog kompromisa još jednom pre samita.

Mađarski premijer Viktor Orban uputio je pismo predsedniku Evropskog saveta u kojem potvrđuje da neće dati pristanak na šesti paket sankcija pre nego što se nađe rešenje za njegove zahteve i da nema smisla da se o tome uopšte raspravlja na samitu.

„Uveren sam da bi rasprava o paketu sankcija na nivou čelnika država bila kontraproduktivna bez konsenzusa“, poručio je u pismu Viktor Orban koji, kako navodi Hina, očigledno trguje i nastoji za svoj pristanak da dobije što veću cenu.

Mađarski zahtevi za kompenzaciju u početku su bili teški nekoliko stotina miliona evra da bi se popeli na preko sedam milijardi, upravo onoliko koliko može dobiti iz evropskog instrumenta za obnovu NextGenerationEU, ali ta sredstva još nisu odobrena zbog problema s vladavinom prava i poštovanjem demokratskih standarda.

EU nastoji da se oslobodi od zavisnosti od ruskih energenata većom proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora, štednjom i diversifikacijom dobavnih pravaca.

Evropska komisija je 18. maja predstavila plan „REPowerEU“, svoj odgovor na poteškoće i poremećaje koje je ruska invazija na Ukrajinu izazvala na globalnom energetskom tržištu. Taj plan predviđa prestanak zavisnosti od ruskih energenata do 2027. godine.

Učesnici samita razgovaraće i o blokadi ukrajinskih žitarica preko crnomorskih luka, koja može dovesti do gladi u pojedinim delovima sveta i o pitanjima bezbednosti i odbrane.

„Ruska agresija na Ukrajinu dovela je do velike promene u strateškom okruženju Evropske unije i ukazala na potrebu za jačom i sposobnijom Unijom u području sigurnosti i obrane“, piše u nacrtu zaključaka.

Bonus video: Hoće li se odolevanje Srbije uvođenju sankcija Rusiji isplatiti kroz cenu gasa?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar