Foto: EPA-EFE/LESZEK SZYMANSKI POLAND OUT

Poljska policija je u Varšavi intervenisala suzavcem, u pokušaju da razbije protest hiljada Poljakinja zbog gotovo potpune zabrane abortusa. U četvrtak, 28. januara desničarska vlada Poljske objavila je na zvaničnom Tviter nalogu da zakon stupa na snagu, nakon što je odluka Ustavnog suda objavljena u Službenim novinama.

Do skupa protiv zakona koji gotovo u potpunosti zabranjuje abortus došlo je nakon što je konzervativna desničarska vlada saopštila da je zakon zvanično stupio na snagu.

Hiljade građana protestovalo je u Varšavi i drugim delovima Poljske treću uzastopnu noć zaredom uprkos ograničenjima zbog koronavirusa i temperaturama nižim od nule.

„Moje telo, moj izbor“, „Revolucija ima matericu“ i „Imate krv na rukama“ neke su od poruka na transparentima sa protesta.

Kontroverzni zakon je u prvoj fazi usvojen još u oktobru 2020. godine, ali je njegovo konačno usvajanje odgođeno zbog masovnih protesta nezadovoljnih građana širom Poljske koji nisu bili za usvajanje ovog zakona.

U četvrtak, 28. januara desničarska vlada Poljske objavila je na zvaničnom Tviter nalogu da zakon stupa na snagu, nakon što je odluka Ustavnog suda objavljena u Službenim novinama.

Ustavni sud Poljske koji je pod kontrolom vladajuće konzervativne partije Pravda i zakon, doneo je odluku kojom je zabranio postupak abortusa u Poljskoj u gotovo svim slučajevima.

Pobačaj je pitanje koje izaziva duboke podele u poljskoj pretežno katoličkoj naciji.

Prema novom zakonu, žene u Poljskoj će imati pravo na abortus samo u dva slučaja i to ukoliko je majčin život u opasnosti, ili u slučaju ako je trudnoća posledica silovanja. Ranija odluka kojom se abortus dozvoljava u slučaju da je došlo do oštećenja fetusa izbačena je iz novog zakona.

Poljska je kroz istoriju nekoliko puta donosila slične zakone koji su tretirali pitanje abortusa, a prema zvaničnim podacima, Poljska u Evropskoj uniji ima ubedljivo najrigoroznije zakone ove vrste.

Zbog nemogućnosti da se abortusi obavljaju u bolnicama i zbog manipulacije podacima, žene u Poljskoj se sve češće odlučuju na ilegalne abortuse, a takvih slučajeva je više od 200.000 tokom jedne godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar