Foto:Tanjug/AP Photo/Jessica Hill

Nemačka predviđa početak vakcinacije protiv koronavirusa 27. decembra, a vakcine bi prvo dobili korisnici staračkih domova, sapštile su danas tamošnje vlasti. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen  izjavila je da bi sve zemlje EU trebalo istog dana da počnu vakcinaciju.

Nemački ministar zdravlja Jens Špan obavestio je regionalne zdravstvene zvaničnike o planiranom odobrenju vakcine Fajzer-BioNTek i da je početak vakcinacije predviđen 27. decembra.

Vrlo je moguće da tog datuma počne vakcinacija u celoj EU, pošto je Nemačka predsedavajuća EU, a predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen  izjavila je da bi sve zemlje EU trebalo istog dana da počnu vakcinaciju.

Francuski premijer Žan Kasteks izjavio je danas da bi vakcinacija u njegovoj zemlji mogla da počne poslednje nedelje decembra.

SAD i Velika Britanija počele su kampanju vakcinacije protiv koronavirusa, a nemačke vlasti ne kriju da jedva čekaju da Evropska agencija za lekove odobri vakcinu Fajzer-BioNTek.

Agencija je prvobitno dala rok do 29. decembra za donošenje odluke, ali ga je pod pritiskom Nemačke pomerila na 21. decembar.

Nemački list Bild preneo je nedavno da službe kancelarke Angele Merkel takođe pristiskaju iza kulisa Evropsku agenciju za lekove i Evropsku uniju da ubrza postupak odobrenja vakcine protiv koronavirusa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar