Foto: EPA-EFE/JAWAD JALALI

Najmanje 15 ljudi, većinom civila, ubijeno je, a više od 50 je ranjeno u samoubilačkom napadu automobila-bombe u istočnom Avganistanu dok se vode mirovni pregovori u Kataru koji bi trebali okončati sukobe u toj razorenoj zemlji.

Prema rečima portparola Ministarstva unutrašnjih poslova, napad se desio u gradu Gani Hel, nedaleko od džamije u kojoj su se lokalci okupili na poslepodnevnoj molitvi.

Pokrajinski zvaničnici koji su objavili podatke o žrtvama očekuju da bi ih moglo biti i više, a reč je većinom o civilima.

U eksploziji je ozleđeno najmanje 52 ljudi.

Još niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali u toj oblasti su, kako navode mediji, aktivni i ogranci Islamske države i talibani.

Obe terorističke grupe su do sada napadale avganistansku vladu, nacionalnu bezbednost i osoblje Ministarstva odbrane, ali i civile.

Ministarstvo unutrašnjih poslova okrivilo je talibane, podsećajući da su oni u poslednje dve nedelje izveli 650 napada u kojima je poginulo 69 civila, a ozleđena je 141 osoba.

Portparol provincijskog guvernera rekao je da je nekoliko naoružanih ljudi pokušalo da nakon eksplozije uđe u zgradu guvernera, ali su ih avganistanske snage ubile pre nego što su to uspeli.

Napad se dešava u trenutku kada predstavnici i Vlade i talibana otvaraju unutar-avganistanske pregovore u bliskoistočnoj državi Kataru, kako bi se okončao decenijski rat, posle mirovnog sporazuma između SAD i talibana koji je potpisan 29. februara u Dohi. Dosadašnji pozivi vlade i međunarodne zajednice na prekid vatre i smanjenje nasilja do sada nisu naišli na plodno tlo.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar