Soba za plakanje, Španija, Madrid
Foto: REUTERS/Juan Medina

U Španiji je ovih dana otvorena "La llorería" (La đorerija), odnosno soba za plakanje. Cilj joj je uklanjanje stigme oko problema sa mentalnim zdravljem, prenose Rojters i First post.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema podacima španske vlade, u Španiji je u 2019. godini čak 3.671 osoba izvršila samoubistvo, čime je samoubistvo postao drugi najčešći uzrok smrti nakon prirodne smrti. Zbog toga su u Madridu otvorili sobu za plakanje koja posetiocima poručuje da je u redu potražiti psihološku pomoć.

U sobi za plakanje nalaze se natpisi poput „Uđi i plači“ ili “ I ja sam anksiozan“, a u jednom se uglu nalazi i telefon, kao i spisak stručnjaka koje posetioci mogu kontaktirati u slučaju da ih muče problemi, prenosi Jutarnji list.

Naime, 5.8 odsto stanovnika Španije pati od anksioznosti, a jedan od deset tinejdžera ima diagnostikovan neki problem sa mentalnim zdravljem.

Povodom ovogodišnjeg Svetskog dana mentalnog zdravlja španski je premijer Pedro Sančez rekao da se radi o „problemu javnog zdravstva“ o kojem se u javnom prostoru mora pričati.

Soba za plakanje, Španija, Madrid
Foto: REUTERS/Juan Medina

Sančez je obećao podršku u vidu finansijske podrške, kao i u obliku linije za prevenciju samoubistava, koju se može kontaktirati 24 sata dnevno.

Soba za plakanje, Španija, Madrid
Foto: REUTERS/Juan Medina

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar