Madrid, protest, abortus
Foto: Cézaro De Luca / ContactoPhoto / Profimedia

Nekoliko hiljada ljudi protestovalo je danas u Madridu protiv predloga zakona španske socijalističke vlade čiji je cilj da olakša pristup javnim bolnicama za žene koje žele da abortiraju.

Okupljeni su nosili plakate sa natpisom „Abortus nije pravo“ dok su neki uzvikivali „Više poštujmo život“.

Pročitajte još:

Protest je organizovala platforma „Da, životu“, koja je procenila da je okupila 20.000 ljudi, dok su vlasti navele broj od 9.000 demonstranata.

Vlada premijera Pedra Sančesa podržava usvajanje novog zakona čiji je cilj da olakša pristup javnim bolnicama za sve žene koje žele da abortiraju – uključujući maloletnice od 16 i 17 godina.

Predlog zakona predviđa i kažnjavanje skupova protiv abortusa ispred bolnica uz ocenu da su takvi skupovi uznemiravajući.

Prvi zakon o dozvoli prekida trudnoće iz zdravstvenih razloga donet je 1985. godine. Do tada su žene išle najviše u London i Amsterdam na abortus.

Madrid, protest, abortus
Foto: CéZaro De Luca / Zuma Press / Profimedia

Španija sa jakom katoličkom tradicijom je tek 2010. godine legalizovala abortus bez medicinskog opravdanja do 14. nedelje trudnoće, a do 24 nedelja u slučaju teške bolesti fetusa.

Desnica na vlasti od 2011. godine, htela je 2015. da se vrati zakon iz 1985. godine, ali je od toga odustala zbog nezadovoljsta građana. Međutim, usvojila je izmene postojećeg zakona iz 2010. godine, prema kojem su maloletnice u obavezi da imaju saglasnost roditelja za prekid trudnoće.

Bonus video: Ko gura zabranu abortusa u srbiji?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar