Kina, toplotni talas, vrućina, leto, visoke temperature, visoka temperatura
Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Poslednjih dana temperature u Kini i drugim delovima Azije, kao i Evropi i SAD, obaraju sve rekorde.

To stvara probleme državama širom sveta i nalaže da se hitno pozabave klimatskim promenama, za koje naučnici tvrde da će toplotne talase učiniti još češćim, ozbiljnijim i smrtonosnim, navodi Rojters.

Džinovski termometar u kineskoj provinciji Sinđang izmerio je temperaturu tla od 80 stepeni Celzijusa, broj poginulih od obilnih kiša u Južnoj Koreji danas je dostigao 44, a šumski požari gore već treći dan zapadno od grčke prestonice Atine, prenosi Rojters.

Kina vrućina Foto:Tanjug/AP Photo/Andy Wong

Istovremeno Veliko ostrvo na Havajima priprema se za udar tropske oluje Kalvin, za koju se očekuje da će doneti čak 20,3 cm kiše i jake udare vetra, saopštila je američka Nacionalna meteorološka služba (NVS).

Svetska meteorološka organizacija upozorila je u utorak na povećan rizik od smrtnih ishoda zbog visokih temperatura.

U Južnoj Koreji, bujične kiše pogađaju centralne i južne regione od prošle nedelje.

Kina, toplotni talas, vrućina, leto, visoke temperature, visoka temperatura
Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Četrnaest ljudi je poginulo u podvožnjaku u centralnom gradu Čeongdžu, gde je više od deset vozila poplavljeno u subotu kada se srušio rečni nasip.

U jugoistočnoj provinciji Severni Gjeongsang poginule su 22 osobe, više njih zbog klizišta i bujica.

Kina, toplotni talas, vrućina, leto, visoke temperature, visoka temperatura
Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Radoznali turisti u zapadnoj kineskoj provinciji Sinđang, opremljeni šeširima i kišobranima širokih oboda borili su se sa  visokim temperaturama da bi snimili selfije uz ogromni termometar koji je pokazivao površinsku temperaturu u realnom vremenu od 80 stepeni Celzijusa, prikazala  je državna televizija.

U nedelju, udaljeni grad u depresiji Turpan registrovao je maksimalnu temperaturu vazduha od 52,2 stepeni Celzijusa i time  oborio rekord Kine od 50,3 stepeni  postavljen 2015. godine, takođe u ovom basenu.

Pročitajte još...

Peking je u utorak zabeležio svoj 27. dan sa temperaturama iznad 35 stepeni Celzijusa, postavljajući novi lokalni rekord za najveći broj dana sa visokom temperaturom u godini.

Prethodni rekord kineske prestonice iznosio je 26 dana, postavljen 2000.

Za razliku od ekstremnih vrućina, očekuje se da će jake kiše, oluje sa grmljavinom i grad u narednih 18 sati zahvatiti  druge delove Kine, saopštio je Nacionalni meteorološki centar zemlje.

BONUS VIDEO Nova erupcija vulkana Etna, obustavljeni letovi iz Katanije zbog pepela

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar