Kasim Tokajev Kassym-Jomart Tokayev
Kasim Tokajev Foto: EPA-EFE/KAZAKH PRESIDENT PRESS SERVICE

Građani Kazahstana se danas na referendumu izjašnjavaju o izmenama Ustava kojima bi se ukinulo više ovlašćenja i privilegija predsednika države, javlja Radio Slobodna Evropa.

Aktuelni predsednik Kasim Žomart Tokajev ranije je rekao da bi 56 predloženih ustavnih amandmana trebalo da Kazahstan pokrenu od „super-predsedničke forme vlasti ka predsedničkoj republici sa snažnim parlamentom“.

Ukoliko većina podrži izmene Ustava, predsednik Kazahstana tokom mandata neće moći da bude član političke stranke. Takođe, predsednikovi rođaci neće moći da budu na ključnim pozicijama u javnom sektoru.

Predsednik bi ipak zadržao značajna ovlašćenja, poput imenovanja premijera, članova vlade, državnog tužioca, guvernera Narodne banke i članova Centralne izborne komisije.

Ustavnim amandmanima bila bi ukinuta titula „vođe nacije“ koju je imao bivši predsednik Nursultan Nazarbajev prvi, a članovi njegove porodice izgubili bi doživotni imunitet od krivičnog gonjenja.

Predviđene su i promene u dvodomnom parlamentu. Broj članova Senata koje postavlja predsednik trebalo bi da bude smanjen sa 15 na deset, a broj poslanika u donjem domu (Mežilis) sa 107 na 98. Senat više neće predlagati nove zakone, već će potvrđivati zakone koje je Mežilis usvojio.

Prema zvaničnim podacima, izlaznost tokom prvih pet sati bila je oko 44 odsto. Da bi izmene Ustava bile prihvaćene, potrebno je da više od 50 odsto iz najmanje 12 regija od ukupno 17 regija u zemlji glasa „za“.

Neki protivnici referenduma smatraju da je trebalo da bude odložen, jer građani nisu imali dovoljno vremena da se upoznaju sa svim predlozima izmena, dok su drugi tvrdili da bi izjađnjavanje trebalo da bude otkazano.

Bonus video: Kazahstan na geopolitičkoj promaji – gosti Obrad Kesić i Željko Pantelić

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram