Ilustracija: Srecko Niketic/PIXSELL

U predgrađu Turanj u Karlovcu, na uređaju za regulaciju rada semafora, naslikana je oznaka Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) sa šahovnicom kakva se koristila u NDH i ekstremnodesničarskom puku Azov ukrajinske vojske. Savez antifašističkih boraca i antifašista nazvao je ovaj incident veličanjem fašizma, prenela je Hina.

Oznake stoje na uređaju uz državni put D1 nasuprot osnovne škole i to najmanje dva dana, rekao je za Hinu predsednik Udruženja antifašista grada Karlovca Miroslav Delic, ujedno potpredsednik nacionalne organizacija SABH-a, koji ih je uočio danas i o tome obavestio širu javnost.

Delić je naveo da je razlog upornom veličanju ustaštva to što država ne sankcioniše ustaške uzvike i obeležja.

Taj zabrinjavajući trend, upozorio je, vidljiv je i na svakom Tompsonovom koncertu, pa i na onom nedavnom u Karlovcu, gde tinejdžeri spremno pevaju i uzvikuju parole propalog fašističkog režima.

Delić kaže i da hrvatske vlasti svojim nečinjenjem puštaju da zlo raste i naglasio da nije slučajno to što je sada, uz ustaške simbole osvanuo i grafit Azov, što je, dodao je, naziv ultranacionalisticke jedinice u Ukrajini koja godinama održava kontakte s ekstremističkom scenom u inostranstvu.

„Na svakom državnom događaju redovno gledamo skandalozna ustaška obeležja kojima se slavi zločinački režim, navijači na stadionima svesno ili podsvesno podržavaju ksenofobicnu i rasističku ideologiju kroz pozdrav ‘za dom spremni’ te pritom veličaju ustaški režim koji je odgovoran za najgore zločine protiv čovečanstva u istoriji sveta“, rekao je Delić.

BONUS VIDEO: Marko Skejo opet u Kninu klicao Za dom spremni


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare