Foto: Naohiro Katsuta via AP

 U Japanu bi od korona virusa moglo ozbiljno da se razboli oko 850.000 ljudi, a od toga da umre skoro polovina, ukoliko se ne budu poštovale mere pre svega održavanje socijalne distance, piše u jednoj proceni koju je naručila Vlada, a objavljena je danas.

Japan ima najstariju populaciju na svetu, za koju je virus posebno opasan.

Postoji zabrinutost da japanska vlada nije učinila dovoljno kako bi sprečila da teško oboli veliki broj ljudi.

Vanredno stanje koje je na snazi u Japanu je dobrovoljno, jer ne predvidja nikakve kazne i ne nadoknadjuje radnicima plate ukoliko ne rade.

Japanske kompanije polako uvode rad od kuće, dok zaposleni i dalje koriste javni prevoz.

Oboleli se smeštaju i u nespecijalističkim bolnicama, čak i u hotelima, jer broj zaraženih u Tokiju raste, a medicinski stručnjaci upozoravaju da je zdravstveni sistem na ivici kolapsa.

Profesor Univeriteta Hokaido, Hiroši Nišikura, apelovao je na stanovništvo da se pridržava socijalnog distanciranja kako bi se ograničilo širenje zaraze.

„Možemo da zaustavimo prenošenje zaraze ako svi promenimo ponašanje i značajno smanjimo kontakte“, rekao je on.

Procena pripremljena za Vladu pominje potencijalnih 420.000 smrtnih slučajeva ukoliko ne budu preduzete preventivne mere.

Japan ima više od 8.800 obolelih od korona virusa, od kojih je četvrtina u Tokiju, i 231 umrlog, kao i 700 zaraženih na jednom turističkom brodu koji je bio u karantinu u luci blizu Tokija početkom ove godine.

Ministarstvo zdravlja danas je prijavilo 457 novoobolelih.