Izrael koronavirus
Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Prvi smrtni slučaj od zaraze novim sojem korona virusa omikron zabeležen je danas u Izraelu, objavio je javni servis Kan.

Kako je navedeno u Medicinskom centru Soroka u Berševi, na jugu zemlje preminuo je muškarac od oko 60 godina koji je bolovao od drugih bolesti, a primio je samo dve doze vakcine.

U Izraelu je do sada najmanje 341 osoba zaražena sojem omikron, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja.

To je još uvek samo mali deo od hiljada trenutnih slučajeva zaraze, ali je broj novozaraženih omikronom dupliran za samo jedan dan.

Po podacima ministarstva 234 inficiranih se vratilo iz inostranstva, Južne Afrike, Velike Britanije, Francuske, SAD, Emirata, Nemačke, Maroka, Španije, Srbije, Belgije, Kipra i Turske, dok je 29 onih koji su došli u kontakt sa povratnicima iz inostranstva, prenose izraelski mediji.

Stopa zaraze raste u proteklim danima, ali su brojevi ozbiljnih slučajeva kovida-19 i hospitalizacija stabilni. Smatra vrlo verovatnim da ima još 807 slučajeva zaraze omikronom, što još nije potvrđeno u laboratoriji, reklo je ministarstvo.

Među zaraženima 246 od 341 osobe se smatraju potpuno zaštićenim ili buster dozom ili nedavnom drugom dozom vakcine protiv kovida -19.

Zbog porasta broja infekcija i malog procenta vakcinisane dece Izrael će otvoriti mesta za vakcinaciju u šoping centrima od nedelje.

Jutros je objavljeno da je u protekla 24 sata korona virusom zaraženo 1.036 ljudi na osnovu više od 104.00 testova i da je stopa infekcije 1,27 odsto. Trenutno je više od 8.000 obolelih od kovida-19 u Izraelu.

Od početka pandemije preminulo je 8.232 Izraelaca od komplikacija povezanih sa zarazom ne računajući današnju žrtvu.

BONUS VIDEO: Omikron – Novi soj pred vratima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare