Foto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Nekoliko hiljada Izraelaca demonstriralo je večeras u Tel Avivu i drugim gradovima 23. nedelju zaredom, protiv kontroverznog plana reforme pravosudnog sistema vlade premijera Benjamina Netanjahua.

Skup je održan u centru Tel Aviva, kao i u gradovima Haifa i Rehovot.

„Ovde smo 23 nedelje sa svojom decom, bez obzira na kišu ili sunce. Za izraelski narod je veoma važno da sačuva demokratiju u Izraelu“, rekao je jedan demonstrant za AFP.

Određeni broj demonstranata je držao flajere u kojima se kritikuje neaktivnost vlade pred talasom kriminala koji trenutno pogađa arapsku manjinu u Izraelu.

Od početka godine, gotovo 100 ljudi je ubijeno u nasilju povezanim sa kriminalom među arapskom manjinom u Izraelu, podaci su različitih arapskih nevladinih organizacija za ljudska prava.

PROČITAJTE JOŠ:

Građani protestuju zbog reforme pravosuđa. Pristalice reforme koja će oslabiti Vrhovni sud i ograničiti sudski nadzor zakona i vladinih odluka, kažu da je neophodna kako bi se povratila moć izabranih poslanika.

Protivnici upozoravaju će se tako narušiti osetljivi sistem kontrole i ravnoteže vlasti.

Predsednik Izraela Isak Hercog već mesec dana pregovara sa predstavnicima vlasti i opozicije kako bi se postigao kompromis o toj reformi.

BONUS VIDEO: Tramp je prvi američki predsednik koji se našao pred krivičnim sudom, ali jedan je i osuđen

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar