Foto:Tanjug/AP Photo/Oded Balilty

Vlada Izraela odobrila je otvaranje nekih prodavnica, a razmatra se i ponovno otvaranje škola, preneo je Rojters.

Prodavnice u Izraelu od danas ponovo rade, ali su tržni centri i pijace i dalje zatvoreni kako bi se sprečilo okupljanje velikog broja ljudi na jednom mestu.

Restoranima je sada, pored dostave hrane, dozvoljeno da mušterijama ponude opciju ličnog preuzimanja porudžbina za poneti.

Premijer Izraela bi do ponedeljka trebalo da se sastane sa članovima svog kabineta kako bi razmotrili opciju ponovnog otvaranja škola, potvrdio je izraelski ministar odbrane za nacionalnu televiziju 13.

Ministar obrazovanja ove zemlje predložio je da se školska godina nastavi i tokom letnjeg raspusta, kako bi se nadoknadili izgubljeni časovi.

Tokom prošle nedelje u Izraelu je zabeležen porast nezaposlenosti na 27 odsto zbog čega je vlada odobrila pomoć malim preduzetnicima, kao i druge mere podrške ekonomiji.

U Izraelu je do sada potvrđeno 15.398 slučajeva zaraze korona virusom od kojeg je od početka epidemije umrlo 199 ljudi.

Na respiratorima se trenutno nalazi oko 100 pacijenata, dok slobodnih bolničkih kreveta za lečenje obolelih od COVID-19 ima oko 2.000, zbog čega su se vlasti odlučile na ublažavanje mera karantina na nacionalnog nivou.

Ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije u zemlji, vlasti su najavile ponovno pooštravanje mera.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare