Izrael Palestina rat Foto:EPA-EFE/ATEF SAFADI

U izraelskim vazdušnim napadima na jug Libana pogođena je danas periferija libanskog sela Kutharijeh al-Sijad oko 40 kilometara daleko od granice, javila je libanska Nacionalna novinska agencija (NNA), dodajući da ima žrtava.

Takvi napadi dublje u Libanu bili su retki od početka prekograničnih sukoba između izraelske vojske i libanskog ekstremističkog Hezbolaha, pre tri meseca.

NNA je takođe javila da su izraelske snage granatirale pogranično područje, uključujući i grad Khiam.

Izraelska vojska nije komentarisala ove izveštaje.

Hezbolah je ranije danas ispalio desetine raketa iz Libana na severnu izraelsku teritoriju, upozorivši da je to početni odgovor na ubistvo jednog od lidera Hamasa, u libanskom glavnom gradu, a koje se pripisuje Izraelu.

Dan pre raketiranja lider Hezbolaha Sajid Hasan Nasralah je rekao da njegova organizacija mora da se osveti za ubistvo Saleha Arurija, zamenika političkog lidera savezničkog Hamasa u uporištu Hezbolaha na jugu Bejruta.

Nasralah je rekao da će čitav Liban če biti izložen izraelskom napadu, ako Hezbolah ne odgovori.

Hezbolah je saopštio da je ispalio 62 rakete u pravcu izraelske baze na Brdu Meron i da su zabeleženi direktni pogoci. Kako je navedeno rakete su takođe pogodile dva vojna punkta kraj granice.

Izraelska vojska je rekla da je oko 40 raketa ispaljeno u pravcu Merona i da je baza ciljana, ali nije pomenula da je pogođena, već tvrdi da su izraelski vojnici pogodili ćeliju koja je ispalila rakete.

Vojno krilo Islamske grupe u Libanu, ogranak Muslimanske braće i bliski saveznik Hamasa je objavilo odvojeno da je ispalilo salve raketa ka izraelskom gradu Kirajt Šmona, u petak uveče.

Dva člana te grupe su ubijena u napadu u kojem je ubijen Aruri.

Prekogranični napadi su eskalirali na početku hitne diplomatske turneje državnog sekretara SAD Entonija Blinkena, njegove četvrte u tom regionu otkako je izbio rat Izraela i Hamasa 7.oktobra.

Rat je izazvan iznenadnim napadima Hamasa na jug Izraela, u kojima je ubijeno oko 1.200 ljudi, uglavnom civila i odvedeno oko 250 talaca.

U proteklim nedeljama Izrael je smanjio vojne operacije na severu Pojasa Gaze, a pojačao ofanzivu na jugu, zapretivši da će potpuno uništiti Hamas.

U malim područjima na jugu se većina od 2,3 miliona stanovnika Gaze sklonila od borbi na severu, uprkos izraelskom bombardovanju.

Kako je danas saopšteno, u poslednja 24 sata ubijeno je 122 Palestinaca, a ukupan broj poginulih od početka rata povećan je na 22.722, po podacima tamošnjeg ministarstva koje kaže da su dve trećine ubijenih žene i deca, a da je broj ranjenih dostigao 58.166.

***
BONUS VIDEO – Vojni analitičar: Hamas je skrivanjem iza vlastitih civila počinio dodatni ratni zločin

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar