Foto: EPA-EFE/EMANUELE VALERI

Italija planira da angažuje 60.000 volontera koji će na ulicama nadzirati i upozoravati ljude na poštovanje socijalne distance tokom druge faze otvaranja države koja podrazumeva ukidanje karantina i popuštanje restriktivnih mera.

Kako piše La Republica ovaj plan su najavili ministar za regionalne poslove Frašesko Bokia i Antonio Dekaro gradonačelnik Barija i predsednik ANCI-ja (udruženja italijanskih opšina). Razlog je rast straha od toga da se ljudi dovoljno ne pridržavaju mera distance te da su dovoljno blizu jedni drugih na plažama, u ugostiteljskim objektima i na javnim trgovima.

Javni poziv za ovu akciju će biti objavljen tokom nedelje Agencije civilne zaštite, a svi volonteri će lokalnim vlastima ponuditi pojačanu kontrolu na ulicama i pomoći najugroženijim kategorijama počevši od dece do najstarijih. On će biti prvobitno upućen nezaposlenima i korisnicima socijalne pomoći.

„Volonteri će budno nadzirati, ali će biti i promotori dobrog ponašanja“, kazao je gradonačelnik Barija i predsednik Udruženja italijanskih gradova Antonio Dekaro.

Ministar Bokia najavio je da će volonteri delovati pod nazivom „civilni pomoćnici“ i da će nositi plave majice.
„Biće opremljeni snagom uveravanja, argumentima i osmehom“, naveo je ministar Bokia.

Italija je bila snažno pogođena pandemijom koronavirusa, koja je u martu doživela vrhunac, a nakon toga se situacija počela stabilizovati pa je nedeljama padao broj zaraženih da bi uvedeni karantin u zemlji zvanično bio okončan 18. maja.

Bokia je kazao da vlada koristi načelo „šrgarepe i štapa“, koji deluje, ali bi upozorio da bi daljnje ublažavanje mjera moglo biti odgođeno u slučaju neodgovornog i neprimerenog ponašanja građana.

Italijanske vlasti za sada 3. juna predviđaju ukidanje zabrane putovanja između regija, a istog dana bi ova zemlja otvorila svoje granice za turiste iz zemalja Evropske unije.

U nedelju je u ovoj zemlji registrovano ukupno 32.785 smrtnih slučajeva od posledica koronavirusa te ukupno 229.858 zaraženih.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram