Foto: Printscreen/IndexHr

Ove nedelje već je palo više od 100 litara kiše po kvadratnom metru, a sledećih dana biće je još, posebno u drugom delu nedelje, prognozira Zoran Vakula za HRT. U delovima Hrvatske danas su se smenjivali nevreme, pijavice i jak grad a na brdima je jutros osvanuo sneg. Kod Primoštena, Splita i Brela jutros se razvilo nekoliko pijavica, a kamere na Platku pokazuju da pada sneg.

U okolini Umaga i Pazina oko ponoći padao je grad koji je često padao u kombinaciji s obilnom kišom. Od ponoći najviše kiše palo je oko Učke (Falalelići 39 mm), na Labinštini (Jurazini 30 mm), Pazinu (23 mm) te u Bujama (21 mm), javlja Istramet.

Foto:EPA-EFE/MICK TSIKAS

 

S jačim zahlađenjem kiša je u brdima postepeno prešla u sneg koji trenutno pada u višim delovima Gorskog kotara. Kamere su zabeležile da je na popularnom ski centru Platak, u blizini Rijeke, pao sneg.

Foto: Facebook/IstraMet

 

Zabeleo se i Zavižan na severnoj strani Velebita.

 

Crometeo na stranici na Fejsbuku javlja kako je u Biogradu na moru pao grad.

 

Veliko nevreme u Dalmaciji

 

Tokom jutra je oblačno s povremenom kišom, pljuskovima i grmljavinom bilo u Dalmaciji, a kod Trogira i Splita bilo je i grada, javlja Dalmacija Danas.

Prema podacima mreže Pljusak.com u Rudi je u poslednja 24 sata palo čak 89 litra kiše po kvadratnom metru, a u Muću i Kaštelima oko 50 litara. Prena vremena prošle noći je donijela veoma vetrovito vreme koje je napravilo štetu na delu obale.

Jutros se na moru između Primoštena i Rogoznice razvila vrlo snažna pijavica koja je trajala više od deset minuta, ali srećom nije stigla do kopna.

Oko 10:15 razvila se još jedna pijavica na moru u blizini Brela i to iz olujnog oblaka koji je na tom području prouzrokovao pljuskove i grmljavinu. Takođe, oko 9 sati pojavila se jedna pijavica kod Splita, ali je bila vrlo kratkotrajna.

 

Popodne stižu vesti o plimi

 

Dalmatinski portali ovog popodneva javljaju o plimi do koje je došlo na Hvaru, u Trogiru i po brojnim ostrvima.

Od danas u Hrvatskoj slede i osetno hladniji dani, uz najvišu poslepodnevnu temperaturu vazduha blizu najniže jutarnje prošlih dana, posebno na Jadranu. Širom Hrvatske biće niz svežih dana kakvih nije bilo još od aprila.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar