Andrej Planković Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ EDVARD SUSAK/

U poslednja 24 sata u Hrvatskoj je registrovano 8.587 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Taj broj je oko 50 posto veći nego prošle nedeljei dva puta veći nego pre dve nedelje. Premijer Andrej Plenković najavio je da će Štab civilne zaštite sledećih dana doneti odluku koje će mere preduzeti s obzirom na porast broja novozaraženih.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je na sednici Vlade da Hrvatska beleži rekordan broj potvrđenih slučajeva koronavirusa od početka pandemije, čemu pridonosi i omikron varijanta, te je još jednom pozvao na pridržavanje mera i vakcinaciju.

#related-news_1

U poslednja 24 sata zabilježeno je 8.587 novih slučajeva zaraze koronavirusom pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 35.202, objavio je Štab civilne zaštite u Hrvatskoj. Preminule su 32 osobe.

Potvrđeni broj slučajeva je oko 50 posto veći nego prošle nedelje i dva puta veći nego pre dve nedelje.

“Taj je broj očekivan i pokazuje da je virus koji se širi Evropom, novi soj omikron, verovatno izrazito prisutan sada i kod nas. Neće zaobići nikoga, a znamo da je reč o znatno zaraznijoj varijanti virusa”, rekao je Plenković.

Posebno je velik porast u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja danas broji najveći broj slučajeva, čak nešto više nego Zagreb, i gde je broj slučajeva tri puta veći nego pre dve nedelje.

Svaki peti slučaj u Hrvatskoj zabeležen je ili u Splitsko-dalmatinskoj županiji ili u Zagrebu..

“Porast koji vidimo u brojnim evropskim zemljama, a koji se sad nazire i kod nas, još je jedno upozorenje o važnosti korišćenja i kombinaciji svih mera koje su nam na raspolaganju u zaštiti od virusa i suzbijanju njegovog širenja”, istakao je hrvatski premijer.

Svaki četvrti građanin stariji od 65 godina još nije vakcinisan

Plenković je ponovio da je jedini način zaštite vakcinacija i pozvao sve građane koji se nisu vakcinisali da to urade, a one koji su primili dve doze da se vakcinišu i trećom, koja će pojačati antitela i imunitet. Poručio je da ima dovoljno doza za sve građane.

U Hrvatskoj je 66 odsto odraslih vakcinisano jednom dozom, a 63 posto je vakcinisano s dve doze. Onih koji su primili treću dozu je trenutno 543.000.

Plenković je upozorio da je omikron zarazan i dva dana pre pojave prvih simptoma, zbog čega se brže širi, te je još jednom pozvao na pridržavanje osnovnih mera zaštite, kao i na kombinaciju svih era kako bi štitili sebe i druge.

“Štab civilne zaštite ima zadatak da razmotri novu situaciju kako bi videli koju vrstu mera eventualno mogu da preduzmu, a o tome će sledećih dana donositi odgovarajuće odluke”, najavio je premijer.

BONUS VIDEO: Zagrepčani o kovid propusnicama


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar