Foto: Robert Anic/PIXSELL

Hrvatska je u borbi protiv širenja koronavirusa donela stroge mere, pa je tako doneta odluka koja se tiče održavanja sahrana, piše Index.hr.

Prema odluci civilnog sektora, sve sahrane održavaju se samo u krugu najuže porodice.

„S obzirom na rizik prenosa bolesti COVID-19 prilikom okupljanja većeg broja osoba na istom mestu, uvodi se protivepidemijska mera načina održavanja sahrana i poslednjih ispraćaja koja se odnosi na sve osobe na području Republike Hrvatske te na pravne i fizičke osobe koje se bave pogrebničkom delatnošću, u trajanju od 30 dana od donošenja ove Odluke“, piše u odluci, prenosi B92.

Pročitaj i:

Pogreb, poslednji ispraćaj i polaganje urne održava se isključivo u krugu najuže porodice i predstavnika verske zajednice, poštujući uputstva i mere koje donosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Informacija o smrti (čitulja) ne sme sadržavati podatke o mestu i vremenu održavanja pogreba, poslednjeg ispraćaja i polaganju urne. Obustavlja se organizovanje muzičkih usluga i dostava cveća i sveća.

Nijedan od učesnika ne sme imati povišenu telesnu temperaturu niti simptome akutne respiratorne infekcije. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja“, stoji u saopštenju Uprave civilne zaštite.

U Hrvatskoj je prema poslednjim podacima 130 osoba zaraženo koronavirusom, a jedna osoba je preminula.