vakcina; vakcinacija
Foto: EPA-EFE/Attila Balazs

U Hrvatskoj je do sada najmanje jednom dozom vakcinisano više od milion i po osoba, izjavio je danas Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), čiji je direktor Krunoslav Capak ocenio kako bi na početku turističke sezone bili mnogo sigurniji da je više vakcinisanih i da kampanju imunizacije treba ubrzati.

„Odlaganje vakcinacije, pa čak i samo nekoliko dana, može pokrenuti čitav niz nepovoljnih događaja“, poručio je direktor HZJZ.

U saopštenju Zavoda, koje prenosi agencija Hina, navodi se da su zaključno s 2. julom, najmanje jednom dozom vakcinisane 1.500.932 osobe, od kojih je 1.132.263 revakcinisano.

Udeo ukupnog stanovništva vakcinisanog jednom dozom je 37 odsto.

Od početka pandemije u Hrvatskoj je registrovano 360.067 slučajeva koronavirusa, a zvanično je prijavljeno 8.212 umrlih od posledica koronavirusa.

„Kod oboljevanja od kovida-19 kod svake 44. osobe, nažalost, dolazi do smrtnog ishoda dok nijedan smrtni ishod nije u vezi sa vakicinacijom iako je vakcinisano četiri puta više osoba nego što je broj obolelih“, rekao je direktor HZJZ.

On je naglasio kako to jednostavno poređenje podataka „najbolje ukazuje na sigurnost vakcine“, pa je pozivao sve one koji se još nisu vakcinisali da to učine.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar