Foto:REUTERS/Alexandros Avramidis; AP Photo/Achilleas Chiras; AP Photo/Achilleas Chiras; EPA-EFE/DIMITRIS ALEXOUDIS

U Grčkoj je danas spasena grupa od 25 migranata koji su bili zarobljeni u šumskom požaru u severoistočnoj regiji Evrosu koji gori već gotovo dve nedelje, objavile su grčke vlasti.

Šumski požar u Evrosu, najsmrtonosniji ovog leta u Europi, gori 14. dan zaredom i odneo je već najmanje 20 ljudskih života. Svi osim jednog poginulog verovatno su migranti koji su prešli iz Turske. Evros je popularni prelaz u EU za hiljade migranata i izbeglica svake godine.

Migranti su poreklom iz Sirije, Iraka i Libana

Kanaderi i stotine vatrogasaca borili su se požarom u šumi Dadiji koji je bio praćen snažnim vetrovima koji su brzo menjali smer. Na Rojtersovom snimku vidi se grupa migranata koji sede na putu uz polje, a u pozadini je drveće obavijeno gustim dimom. Vlasti su ih odvezle otvorenim kamionom, prenosi Index.hr.

Radeći između sela Gianouli i Dadia, vatrogasci i policajci pronašli su 25 ljudi i odveli ih na sigurno, rekao je portparol vatrogasaca Ioannis Artopoios. Migranti su svi bili muškarci poreklom iz Sirije, Iraka i Libana, rekao je policijski zvaničnik, dodavši da su uhapšeni.

PROČITAJTE JOŠ:

Požar progutao površinu veću od Njujorka

Požar u Evrosu progutao je do sada površinu od najmanje 812.6 kilometara kvadratnih, što je više od površine Njujorka, prema podacima Kopernicusa. Izgorela je najmanje trećina zaštićene šume Dadia-Lefkimi-Soufli.

Premijer Micotakis rekao je da će Grčka poboljšati borbu protiv požara dronovima i postavljanjem šumskih senzora za temperaturu te da će zaposliti više vatrogasaca.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar