Gradiska, spomenik, Bljesak
Foto: Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član i Predsedništva BiH Milorad Dodik otkrili su danas u Gradiški spomen-obeležje vojnicima i civilima poginulim u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Bljesak" na Zapadnu Slavoniju 1. i 2. maja 1995. godine.

Pročitajte još:

Cvijanović i Dodik su, kako je navedeno, spomenik za 1.241 poginulih Srba iz Zapadne Slavonije otkrili zajedno sa gradonačelnikom Gradiške Zoranom Adžićem i predsednikom Udruženja proteranih Srba iz zapadne Slavonije Krstom Žarkovićem.

Na spomeniku piše: „Klasje Zapadne Slavonije niče u poljima i visovima Republike Srpske. Život pobedjuje“.

Posle otkrivanja spomenika služen je pomen poginulim, a potom su položeni venci i cveće.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je je dužnost sećati se stradalih u Zapadnoj Slavoniji, dok je Dodik naveo da za ratne zločine u Zapadnoj Slavoniji niko nije odgovarao.

„Stradanja poput ovog nikada ne smemo zaboraviti i ona treba da okupe sve Srbe oko nacionalnog identiteta, crkve, RS i Srbije“, kazao je Dodik.

Otkrivanju spomenika prisustvovali su i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Duško Milunović, narodni poslanik Ognjen Žmirić u ime Narodne skupštine Republike Srpske, kao i predsednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić.

Među prisutnima bili su i predstavnici Trećeg pešadijskog puka, nevladinih organizacija, kao kao i Udruženja proteranih Srba iz Zapadne Slavonije.

Spomenik za 1.241 poginule osobe srpske nacionalnosti iz Zapadne Slavonije od 1991. do 1995. godine izgrađen je nedaleko od mosta na reci Savi.

Oko 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga je 1. maja 1995. godine napalo 15.000 Srba u zapadnoj Slavoniji i oko 4.000 vojnika Republike Srpske Krajine, koja je bila pod zaštitom UN.

U operaciji „Bljesak“ 1. i 2. maja 1995. godine ubijeno je ili se vodi kao nestalo 283 Srba, od kojih 55 žena i 11 dece.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar