korona u crnoj gori
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Od ponedeljka u Crnoj Gori počinje primena novih restriktivnih epidemioloških mera, a njihov primena zavisiće od epidemiološke situacije u svakoj od lokalnih samouprava.

Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, odluku je donelo Nacioanlno koordinaciono telo na predlog Instituta za javno zdravlje.

Osnova za donošenje odluka o restriktivnim merama zasnivaće se na praćenju stopa kumulativne incidencije (KI) tokom 14 dana.

To znači da će u lokalnim samoupravama u kojima je tokom 14 dana stopa manja od 400, biti nastavljeno striktno poštovanje i stroga kontrola sprovođenja važećih epidemioloških mera.

U lokalnim zajednicama u kojima četrnaestodnevna stopa bude između 400 i 799, uz važeće mere biće uvedena i mera ograničenog rada ugostiteljskih objekata do 22 sata.

U lokalnim samoupravama u kojima je 14-dnevna stopa između 800 i 1.199 uz važeće mere biće zabranjen rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotela, okupljanja u objektima stanovanja osobama koje nisu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.

U lokalnim samoupravama u kojima je 14-dnevna stopa veća od 1.200 uz važeće mere, biće uveden policijski čas od 22.00 do pet sati ujutru, uz definisane izuzetke koji su važili i prilikom ranije mere.

Vlada je takođe zadužila Ministarstvo prosvete da intenzivira aktivnosti i da do ponedeljka, 28. septembra, sagleda i utvrdi sve relevantne parametre i podrobno informiše javnost o svim aspektima početka školske godine.

U Crnoj Gori je ranijom odlukom početak školske godine odložen za 1. oktobar.