Foto: Nova.rs

Kalendarski počinje leto, a u metropoli crnogorskog turizma, Budvi, boravi svega hiljadu i po gostiju, u celoj Crnoj Gori oko pet i po hiljada, dok je u susednoj Hrvatskoj više od 136.000 stranih turista.

Što zbog političkih previranja i nemilih scena koje su potresle Budvu prethodnih dana, što zbog posledica epidemije koronavirusa, malo kome je taj grad bio asocijacija na turizam i sezonu, za koju se već sada sve prognoze pesimistične.

Iako je kalendarski počelo leto, u metropoli crnogorskog turizma boravi svega hiljadu i po gostiju, a u zemlji ih je ukupno nešto preko pet i po hiljada, što je za 92 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Foto: Printscreen/YouTube/Vladislav Dajkovic

Sa druge strane ministar turizma Hrvatske Gari Kapeli izjavio je da u Hrvatskoj boravi oko 136.000 stranih turista i najavio da će privatnim iznajmljivačima biti otpisana i boravišna taksa i turistička članarina za prvih šest meseci ove godine.

Pročitajte još:

„Planirali smo prihode od boravišne takse 62 odsto manje, a od turističke članarine oko 25 odsto“, rekao je ministar i dodao da će se turistička članarina smanjiti za 50 odsto za drugi deo godine jer za prvih šest meseci nema nikakvih prihoda u tom segmentu – paušalu za porodični smeštaj.

Foto: EPA/MAURITZ ANTIN

Direktor HTZ-a Kristijan Staničić izjavio je da je 7 miliona kuna predviđeno za zajedničke promotivne aktivnost, koje će biti usmerene na ključna tržišta i tržišta u okruženju koja su važna za Hrvatsku u smislu dostupnosti i blizine.

Na pitanje o tome koliko rast broja zaraženih korona virusom može da poremeti planove, Staničić je kazao da smatra da su vlada i Nacionalni štab pravovremeno doneli mere kojih se svi moraju pridržavati i pozvao sve da budu odgovorni.

Na pitanje šta će biti ako se broj zaraženih u Hrvatskoj poveća, rekao je da su hoteli dobro pripremljeni kako bi mogli da reaguju ako se dogodi slučaj zaraze.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram
Milena • May 4, 4:42 PM

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare