Bugarska izbori glasanje Bojko Borisov
Bojko Borisov na glasanju Foto:EPA-EFE/GOVERNMENT PRESS OFFICE

Nakon neuspešnih pokušaja za sastavljanje parlamentarne većine i nove vlade, u Bugarskoj će biti održani i treći parlamentarni izbori u ovoj godini, javlja Anadolija.

Nakon neuspešnih pokušaja za sastavljanje parlamentarne većine i nove vlade, u Bugarskoj će biti održani i treći parlamentarni izbori u ovoj godini, javlja Anadolija.

Poslednji parlamentarni izbori u Bugarskoj su održani 11. jula, a Socijalistička partija Bugarske (BSP) nije uspela sastaviti novu vladu.

Čelnica BSP-a Kornelija Ninova izjavila je da nema podršku drugih parlamentarnih stranaka i vratila je predsedniku Bugarske Rumenu Radevu mandat koji joj je prošle sedmice dodelio kao mandatarki za sastav nove vlade.

Bugarski predsednik Radev je pozdravio odgovorno ponašanje i napore koje je BSP-e uložio u pokušaju formiranja nove vlade.

“Nažalost, naša zemlja će ići na još jedne vanredne izbore“, kazao je Radev.

Ranije kao mandatari novu vladu nisu uspeli sastaviti ni lider partije GERB Bojko Borisov, niti lider ITN-a Slavi Trifunov. Prvobitno su parlamentarni izbori u Bugarskoj održani 4. aprila, ali ni nakon tih izbora nije formirana nova vlast u toj zemlji, pa su raspisani izbori za 11. juli.

Shodno Ustavu, bugarski predsjednik Radev će treći put u ovoj godini raspustiti parlament i raspisati nove parlamentarne izbore.

Radev je ranije izjavio da prvo želi da da vremena aktuelnim parlamentarcima da usvoje državni budžet kako bi se zemlja lakše nosila s ekonomskim i političkim izazovima.

Predsednički izbori u Bugarskoj najavljeni su za 14. novembar, a eventualni njihov drugi krug će biti održan 21. novembra. Politički analitičari tvrde da bi se upravo u terminu predsedničkih mogli održati i prevremeni parlamentarni izbori.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar