Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

U Londonu je broj novozaraženih pao na 24 dnevno, zbog čega stručnjaci predviđaju da bi za dve nedelje britanska prestonica mogla da bude bez novih slučajeva COVID-19, preneo je San.

Istraživanje Instituta za javno zdravlje Engleske i Univerziteta u Kembridžu pokazuje da je stopa reprodukcije virusa u prestonici spala na 0,4 sa 2,8 koliko je iznosila pre uvođenja mera karantina. Britanski Telegraf prenosi da je broj novozaraženih u gradu duplo manji na svaka 3,5 dana.

Međutim, vodeći eksperti dovode u pitanje tačnost ovih podataka i upozoravaju da oni možda ne oslikavaju pravu situaciju u pogledu broja zaraženih u Londonu.

Doktor Sebastijan Fank je za BBC radio izjavio da postoji izvesna nesigurnost u pogledu tačnosti podataka koji se odnose na London, ali da je tačno da broj umrlih i zaraženih u prestonici, iako znatno viši nego u drugim delovima zemlje, opada dosta brže.

London je imao prvo žarište epidemije u zemlji, dok je brzina širenja zaraze bila veća nego u njenim drugim krajevima, ali je sada situacija ovde bolja nego u odnosu na čitavu Britaniju u kojoj stopa reprodukcije virusa iznosi 0,75.

Fank smatra da R broj treba posmatrati regionalno, što je stav koji je usvojila i vlada i u skladu sa kojim će dalje oblikovati mere u različitim delovima zemlje, kako je najavljeno u nedelju. Zvaničnici napominju da mnoge zemlje zauzimaju ovaj pristup, koji pokazuje da mere karantina u Londonu daju rezultate, kao i da je možda došlo vreme da one budu ublažene. Oni takođe napominju da im je cilj što brži oporavak ekomonije u zemlji, u čemu London ima ključnu ulogu.

Međutim, eksperti napominju da bi bilo preuranjeno donositi zaključke na osnovu istraživanja Instituta za javno zdravlje i Univerziteta u Kembridžu. Smanjenje R broja, odnosno stope reprodukcije virusa u Londonu, ukazuje na to da mere karantina daju rezultate, napominju naučnici i tvrde da oni ne mogu da predvide koliko će taj broj iznostiti onda kada se ove mere ukinu.

U Britaniji je korona virusom od početka epidemije zaraženo 233.151 ljudi, za 3.466 više nego u prethodna 24 sata, dok je od posledica zaraze umrlo još 428 pacijenata, ukupno 33.614 do sada.

Komentari

Svi komentari (0)