Foto:GSS BiH

Speleolozi iz Karlovca i Mostara otkrili su nedaleko od hercegovačkog središta jamu Malu Dželaliju, jednu od najdubljih u Bosni i Hercegovini i regiji čija je ulazna vertikala duboka čak 400 metara.

Kako je izvestilo Speleološko društvo Herceg, jama, čiji je ulaz vidljiv čak i na Gugle mapama, nalazi se u mestu Raškoj Gori sjeverno od Mostara.

Prvi pokušaj speleologa da se spuste na dno jame zajedno s kolegama iz Karlovca nije uspeo jer su imali opremu sa tek 300 metara užeta, a ulaznoj vertikali se nije nazirao kraj.

U novom pokušaju uspeli su da se spuste na dubinu od čak 400 metara gde se nalazi velika dvorana. Nakon istrage, pronašli su novi vertikalni kanal u koji su bacili kamen, ali nisu uspeli da čuju kada se prizemljio.

Najavili su nastavak istraživanja na toj lokaciji, jednoj od najdubljih jama u Bosni i Hercegovini.

„Već znamo kako smo otkrili jednu od najvećih ulaznih vertikala u BiH i najdubljih otkrivenih jama uopšte“, naveli su za lokalne medije u Mostaru iz Speleološkog društva Herceg.

Najdublja do sada istražena jama na području BiH je Nevidna voda na području Dinare. Speleolozi su uspeli da se spuste do dubine od 653 metra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar