Foto: EPA-EFE/WAEL HAMZEH

Hemijski stručnjaci i vatrogasci rade na osiguranju još najmanje 20 potencijalno opasnih kontejnera sa hemikalijama u eksplozijom razorenoj bejrutskoj luci, pošto su otkrili da jedan curi, rekao je član francuskog tima.

Neki kontejneri su napukli u smrtonosnoj eksploziji koja je 4. agusta potresla luku i libanski glavni grad, rekao je poručnik Antoni, francuski hemijski ekspert koji nema ovlašćenje da kaže svoje puno ime u skladu sa politikom vlade.

Francuski i italijanski hemijski eksperti su do sada identifikovali više od 20 kontejnera sa opasnim hemikalijama, rekao je Antoni.

„Primetili smo kontejnere sa oznakom za hemijsku opasnost i onda smo videli da jedan od kontejnera curi“, objasnio je on u intervjuu za Asošiejted pres.

Ekseprti sarađuju sa libanskim vatrogascima da osiguraju sve kontejnere i analiziraju njihov sadržaj.

Antoni nije rekao o kakvim hemikalijama se radi, niti je izneo više detalja.

Libanski zvaničnici nisu komentarisali potencijalne hemijske rizike u luci.

„Ima takođe drugih zapaljivih tečnosti u drugim kontejnerima. Tamo su i baterije i druga vrsta proizvoda koji mogu da povećaju rizik od potencijalne eskplozije“, rekao je Antoni.

U eksploziji prošlog utorka ubijeno je najmanje 160 ljudi i povređeno oko 6.000.

Veruje se da je eksplozija izazvana vožarom koji je detonirao neobezbeđene zalihe 2.750 visoko eksplozivnog amonijum nitrata koje su stajale u luci od 2013. godine uprkos mnogobrojnim oupzorenjama na opasnost.

Hemijski eksperti su deo francuskog tima koji je doputovao u Liban da pomogne u potrazi za telima poginulih, zbrinjavanju povređenh i raščišćavanju grada posle eksplozije.

Uz to je skoro 50 francuskih policajaca takođe u Bejrutu kako bi se utvrdilo šta se desilo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar