Foto: Livemedia/Slowpress / PA Images / Profimedia

Među stradalima u stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se u utorak dogodila kod Venecije je i petoro ukrajinskih državljana, troje odraslih i dvoje dece. Svi oni su od rata izbegli u Hrvatsku i bili su smešteni na Plitvičkim Jezerima. U toj opštini danas je proglašen Dan žalosti.

Radi se o troje odraslih i dvoje dece: Vasil Lomakin, Sergij Bezkorovaini i Tatjana Berzkorovaina, te deca Anastasija Morozova i Darja Lomakina. Oni su život izgubili u tragičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 3. oktobra u Veneciji, kada je autobus sleteo sa nadvožnjaka, pri čemu je poginula 21 osoba.

Dan žalosti

Opština Plitvička jezera objavila je da zbog ove tragične vesti proglašava 6. oktobar Dan žalosti na području Opštine.

Foto: Livemedia/Slowpress / PA Images / Profimedia

„Dan žalosti biće obeležen isticanjem crne zastave i spuštanjem zastave na pola koplja na zgradi Opštine Plitvička Jezera i drugim javnim zgradama na području opštine Plitvička Jezera.

Tokom Dana žalosti neće biti održani programi i događaji sa zabavnim obeležjima.

Pozivaju se pravne i fizičke osobe koje obavljaju ugostiteljsku delatnost da sadržaje u okviru svog poslovanja obavljaju primereno Danu žalosti.

„Saosećamo se sa porodicom i prijateljima smrtno stradalih osoba te ovim putem izražavamo iskreno saučešće“, navedeno je na Fejsbuku Opštine Plitvička jezera.

Foto: Marco SABADIN / AFP / Profimedia

„Reč je o dve porodice iz Hersona…“

Od Vlade Brkljačića iz Crvenog krsta navedeno je da su svi stradali bili smešteni u Hotelu Macola u Korenici. Na višednevni izlet krenulo je ukupno osmoro ukrajinskih državljana iz „Macole“, navodno se radilo o dve porodice, petoro ih je stradalo, a troje preživelo, te se o njima brine u italijanskim zdravstvenim ustanovama. Dve stradale devojčice su učenice petog, odnosno sedmog razreda OŠ Dr Franjo Tuđman u Korenici.

Ukrajinka Ksenija Proskurina, takođe izbeglica koja živi u Hotelu Macola rekla je kako je poznavala poginule, ali da s njima nije bila previše bliska tako da ne zna detalje njihovog puta.

„Radi se o dve porodice iz Hersona, iz jedne porodice je poginula ćerka, baka i deda, a majka je preživela, a iz druge porodice poginule su ćerka i deda, a roditelji su preživjeli“, rekla je Ksenija za Jutarnji list.

Foto: EPA-EFE/ANDREA MEROLA

Samo jedan član jedne od stradale porodice nije išao na izlet, njemu je poginulo dete, kao i roditelji. Užasnu vest je dočekao u Korenici gde radi, a poslovne obveze su ga i sprečile da ode na put. Odmah nakon tragedije otišao je u Italiju.

U šoku je cela opština Plitvička jezera, a pogotovo ukrajinska zajednica u Hotelu Macola.

Prodice iz Korenice krenule automobilima do Italije

Ante Kovač, načelnik opštine Plitvička Jezera potvrdio je da je otac jedne stradale devojčice bio radnik Komunalca.

Foto: TANJUG/Italian State Police via AP

„Koliko znam, te dve porodice su iz Korenice krenule automobilima do Italije, a onda su autobusom nameravali na izlet. Oni nisu stigli u Korenicu u prvom talasu, već su tu svega nekoliko meseci. Član jedne porodice radi kod nas, javili su mu šta se dogodilo. U toj prvoj informaciji nije se znalo za dete, jer nije bilo na popisu poginulih, pa je postojala nada da je u nekoj od bolnica. Međutim, sinoć sam dobio neslužbenu informaciju da je i ona stradala, a danas je to potvrđeno“, rekao je načelnik opštine Ante Kovač, koji kaže da su svi šokirani vestima.

U ovoj ličkoj opštini ukrajinska zajednica broji 250 članova, odnosno 15 odsto meštana opštine su Ukrajinci, od čega ih je 170 smešteno u Macoli.

„Sećam se tih curica, igrale su odbojku ispred opštine. Upoznao sam mu i suprugu, družili smo se povodom njihovog Dana državnosti. Pobegli su od rata, a stradali u saobraćajnoj nesreći. Užas“, kaže Kovač.

Opština je uputila saučešće Ukrajinskoj ambasadi u Hrvatskoj.

Foto: Tanjug/Slow Press/LiveMedia/LaPresse via AP

Poginula i Hrvatica

Podsetimo, među putnicima u kobnom autobusu bilo je i dvoje Hrvata. Teško je povređen i na intenzivnoj nezi Marko Baković (24) iz Splita, a poginula je njegova supruga Antonela. Par je bio na bračnom putovanju, a venčali su se prošlog meseca.

Povređeno je još 15 osoba, dvoje dece, dvoje tinejdžera, od kojih je petoro u vrlo teškom stanju. Vatrogascima su bili potrebni sati da izvuku tela, navode talijanski mediji.

Pročitajte još...

Autobus je prevozio četrdesetak italijanskih i stranih turista koji su posetili Veneciju i vraćali se u svoj kamp nešto pre 20 časova.

Iz još neutvrđenog razloga, vozilo, koje se kretalo po mostu, udarilo je u bezbednosnu ogradu i odletelo u prazno, srušivši se u blizini železničke pruge.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar