Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Advokati Mitropolije crnogorsko-primorske Dragan Šoć i Božo V. Milonjić podneli su pritužbu na rad i postupanje osnovnog državnog tužioca Nikole Boričića iz Podgorice. Boričić se nije pojavio u podgoričkoj policiji da sasluša mitropolita Amfilohija, već ga je skoro šest sati saslušavao preko „vajbera“. Advokati mitropolije tvrde da je tužilac namerno odugovlačio saslušanje, na kom se nije ni pojavio, iako je ono faktički završeno za mnogo kraće vreme. Mitropolit Amfilohije pozvan je u policiju na saslušanje zbog organizacije litija.

„U CB Podgorica smo sa mitropolitom Amfilohijem došli u 11.15 časova, a mitropolit je svoju izjavu davao od 12 časova i vrlo brzo je odgovorio (za oko pola sata) na sva pitanja koja mu je postavio policijski službenik. Tokom davanja izjave, policijski službenik Pavle Milutinović je, kako nas je obavestio, pokušao da stupi u kontakt sa postupajućim tužiocem Nikolom Boričićem, ali mu se ovaj nije odazivao na pozive. Nakon što je mitropolit Amfilohije dao izjavu i odgovorio na sva postavljena pitanja, policijski službenik ih je, putem vajbera, prosledio tužiocu Boričiću. Posle oko 45 minuta do sat vremena od tužioca je dobio nalog da mitropolitu postavi dva dodatna pitanja na koja je odmah dobio odgovor”, navode oni.

Ponovo je policijski službenik prosledio mitropolitovu izjavu tužiocu Boričiću.

„Usledilo je čekanje od sat vremena, pa je, kako nam je rekao policijski službenik Milutinović, tužilac Boričić tražio odgovor na još jedno pitanje. Mitropolit je ispunio zahtev tužioca Boričića i odgovorio i na to pitanje, a potom je isti policijski službenik odgovor vajberom prosledio tužiocu. Posle još sat vremena čekanja, stiglo je novo pitanje tužioca Boričića, tj. četvrto po redu dodatno pitanje za tri sata vremena. Mitropolit je i na to pitanje dao svoje izjašnjenje koje je prosleđeno tužiocu oko 16 časova“, navode iz Mitropolije.

Kako navode advokati, tek pet minuta pre isteka šestočasovnog roka za zadržavanje, dakle u 17.10, policajac ih je obavestio da je tužilac Boričić naložio Upravi policije da podnese krivičnu prijavu protiv mitropolita i da ga puste.

„Posebno ukazujemo da su sva naknadna tužiočeva pitanja bila potpuno besmislena, jer je u slobodnom kazivanju mitropolit Amfilohije na njih prethodno odgovorio, a što se jasno utvrđuje iz zapisnika o saslušanju, čiju kopiju prilažemo uz pritužbu”, kažu u saopštenju.

Oni smatraju da je ovakvo ponašanje tužioca Nikole Boričića, koji nije našao za shodno da dođe na saslušanje, a ni da se odaziva na pozive policijskog službenika (a sva dopunska pitanja je postavljao u pravilnim i neobjašnjivim razmacima od po sat vremena), bilo usmereno ka iscrpljivanju mitropolita Amfilohija, koji ima 83 godine.

Advokati navode da je takvo postupanje tužioca u suprotnosti sa Zakonom o krivičnom postupku kojim je izričito propisano da se moraju poštovati ličnost i dostojanstvo građanina od koga se prikupljaju obaveštenja u policiji.

„Evidentno je da je ponašanje tužioca Nikole Boričića bilo neprofesionalno, moralno nedopustivo i namerno usmereno na fizičko iscrpljivanje mitropolita i na njegovo ponižavanje, jer sve što je bilo predmet njegovog saslušanja moglo je i moralo biti završeno maksimalno do 1,5 sat zadržavanja. Podsećamo da je istim povodom prethodno saslušano u Upravi policije po nalogu tužilaštva više sveštenika u svojstvu građana od kojih nijedno nije trajalo duže od dva sata. Zahtevamo od Tužilačkog savjeta da po ovoj pritužbi pokrene postupak ocene rada i utvrđivanja odgovornosti tužioca Nikole Boričića i da nas obavesti o ishodu postupka po ovoj pritužbi”, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar