Foto: EPA-EFE/Vladimir Pesnya / Host photo agency POOL MANDATORY CREDIT

Turska garantuje bezbednost podataka o protivvazdušnim sistemima S-400 kupljenim od Rusije, izjavio je danas Ismail Demir, turski zvaničnik zadužen za vojnu industriju.

„Rusija je izrazila zabrinutost zbog (bezbednosti) podataka o S-400, i Turska obećava da će ih štititi“, izjavio je Demir za jedan turski list, a prenosi ruska novinska agencija Tas s.

Prošlog meseca, američki senator Džon Tun predložio je amandman na zakon o nacionalnoj odbrani prema kojem bi SAD mogle da kupe sisteme S-400 od Turske, a time bi, kako je izvestio američki list „Difens njuz“, bila prevaziđena pat pozicija između Vašingtona i Ankare u pogledu učešća Turske u američkom programu proizvodnje lovačkih aviona pete generacije „F-35 lajtning II“.

Bela kuća je sredinom ovog meseca saopštila da odluka Turske da kupi sisteme S-400 onemogućava trajno učešće te zemlje u projektu proizvodnje lovaca F-35.

Rusija je u septembru 2017. saopštila da je potpisala 2,5 milijardi dolara vredan ugovor o isporukama sistema S-400 Turskoj, a prva isporuka obavljena je jula prošle godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare