Turska pozar
Satelitski snimak požara u Turskoj Foto:EPA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES

Najmanje četiri osobe poginule su u požarima koji su zahvatili sredozemnu turističku regiju Antaliju i egejsko turističko odmorište Mugla. Hiljade turista evakuisani su iz svojih hotela. Satelitske snimke Evropske službe za praćenje atmosfere "Copernicus" pokazale su da je intenzitet topline šumskih požara u Turskoj u četvrtak dosegnuo 20 gigavata, što je četiri puta više nego ikada zabeleženo u zemlji.

PROČITAJTE JOŠ:

Zbog ekstremnih vrućina i suše Tursku je zahvatilo i desetak drugih požara. Turski 60-godišnji temperaturni rekord oboren je prethodne nedelje kada je Džizre, grad na jugoistoku zemlje, zabeležio 49,1 stepeni Celzijusa. Stanovnici pogođenih područja novinarima su rekli da se ne sećaju požara tog intenziteta. Jedan od njih, poljoprivrednik Ibrahim Ajdin, rekao je da je izgubio svu stoku i zamalo poginuo u borbi sa plamenom.

„Sve što sam imao spaljeno je do temelja“, ispričao je za turski dnevni list Dejli Sabah. U celoj zemlji vatrogasci su se borili sa više od 50 požara. Nekolicina je hospitalizovana.

Klimatske promene

Nakon smrtonosnih požara u Kaliforniji i Sibiru, kao i poplava u Evropi i Kini prizori uništenja u Turskoj dodatno zabrinjavaju zbog sve većih ekstremnih vremenskih prilika. Kao rezultat klimatskih promena, zemlje u razvoju su dosad podnosile najteži teret ekstremnih vremenskih nepogoda. Na Madagaskaru, na primer, zbog najgore suše u poslednjih 40 godina preti glad za 400.000 stanovnika. No, leto 2021. pokazuje nam da više nigde nije bezbedno, prenosi Jutarnji.hr.

U junu je gradić u zapadnoj Kanadi nakratko postao najtoplije mesto na Zemlji – pre nego što je uništen u požaru. Nekoliko dana nakon poplava u Evropi kinesku pokrajinu Henan je zahvatila razorna poplava koja je potopila tunele podzemne železnice i utopila putnike. Požari trenutno pogađaju južnu Grčku pa su na evakuaciju prisiljeni stanovnici sela u blizini lučkog grada Patrasa. Požari su se gasili i u Bugarskoj i Albaniji. Evropska unija izdala je najveće upozorenje od opasnosti od požara u područjima Italije, Portugala, Španije i delovima severne Afrike.

Ove nedelje požari su uništili i velike delove borove šume severno od Libana, usmrtivši najmanje jednog vatrogasca i prisilivši stanovnike na bekstvo. Trenutno ne zahvataju samo južne zemlje Evrope, nego i severne. Vatrogasci u Finskoj bore se protiv najvećeg požara u poslednjih 50 godina. Letni meseci u toj su nordijskoj zemlji bili neuobičajeno suvi.

Klimatski naučnici već neko vreme predviđaju da će Mediteran biti teško pogođen porastom temperatura i promenama oborina zbog emisija ugljen-dioksida. Prema poslednjem izveštaju UN-a o klimatskim promenama, predviđa se da će se budući rizik od požara povećati u južnoj Evropi. Svetska meteorološka organizacija objavila je na Tviteru da ekstremne vrućine pogađaju širu mediteransku regiju, a predviđa se da će temperature porasti na više od 40 stepeni Celzijusa u unutrašnjosti Italije, Grčke, Tunisa i Turske. Zemlje su pozvane da se pripreme na sprečavanje zdravstvenih problema i problema sa snabdevanjem vodom.

Toplotni talas u južnoj Evropi zadržaće se i sledeće nedelje.. Turska meteorološka kancelarija je za sledeću nedelju u Ankari i nekoliko drugih gradova predvideo temperature za 12 stepeni Celzijusa više od proseka u avgustu. Upozorenja na visoke temperature su izdata u Severnoj Makedoniji, Albaniji, Bugarskoj, kao i delovima Rumunije i Srbije.

Štetni gasovi

Evropski lideri preduzeli su mere sa ciljem smanjenja emisija štetnih gasova. U istoj nedelji kad su poplave pogodile Belgiju i Nemačku, Evropska komisija predstavila je svoj plan koji cilja da privredu EU do 2030. uklone 55 odsto emisija gosova u  poređenju sa nivoima iz 1991. godine.

No, pošto ugljen dioksid nakon ispuštanja u atmosferi luta najmanje 300 godina, ne dopuštajući time hlađenje Zemlje, očigledno je da je globalno otopljenje deo budućnosti. Kako se približava klimatski samit UN-a u Glazbogovu, izgledno je da će adaptacija na nestabilnu klimu biti jedna od bitnih tema.

Bonus video: Požar u Turskoj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram