Moskva Foto:EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Broj turista u Rusiju 2022. pao je za 96,1 odsto zbog međunarodnih sankcija uvedenih posle pokretanja vojne intervencije u Ukrajini, saopštili su danas predstavnici tog sektora.

Prema Asocijaciji ruskih turoperatora, koja se poziva na podatke ruske granične službe, samo 200.100 stranih turista ušlo je u Rusiju prošle godine, znatno manje u odnosu na period pre pandemije korona virusa 2019. kada je taj broj bio više od pet miliona ljudi.

„Razlozi su očigledni – zatvoren vazdušni prostor između Rusije i velike većine evropskih zemalja, kao i nemogućnost korišćenja kartica Viza i Masterkard koje izdaju strane banke u Rusiji“, navodi se u saopštenju asocijacije.

Posle početka ruske invazije na Ukrajini pre gotovo godinu dana, Evropa je gotovo potpuno zatvorila svoj vazdušni prostor za ruske avione.

PROČITAJTE JOŠ

Početkom marta 2022. godine prva ruska avio-grupa Aeroflot je čak na neko vreme najavila obustavu svojih međunarodnih letova.

Broj stranih turista u Rusiju 2022. je znatno niži od nivoa zabeleženih u 2020. (335.800 ljudi) i 2021. (288.300), dve godine obeležene velikim ograničenjima putovanja širom sveta povezanim sa pandemijom korona virusom.

BONUS VIDEO: Švedska predsedava unijom. Glavna pitanja za Srbiju – Kosovo i sankcije Rusiji 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar