Peru zarobljeni turisti Foto:Angela RAMIREZ / AFP / Profimedia

Zvaničnici u regionu Amazona saopštili su da je, nakon dijaloga sa šefom zajednice Kuniniko, prihvaćen njihov zahtev za oslobađanje turista, zarobljenih u znak protesta zbog nedostatka državne pomoći nakon izlivanja nafte u reku, prenosi BBC.

Oko 70 turista u Peruu prebačeno je sa rečnog čamca, jer su ih domorodački demonstranti držali pritvorene od četvrtka rano ujutru.

Jedna Britanka je ranije rekla da uslovi „počinju da se pogoršavaju“.

Šarlot Viltšir rekla je za BBC da im ponestaje hrane i vode – dodajući da su na brodu bili trudnica, dijabetičari, stariji i bolesni ljudi.

Peru zarobljeni turisti Foto:Angela RAMIREZ / AFP / Profimedia

Veruje se da su na brodu bili najmanje tri britanska turista ali i državljani Perua, Švajcarske, Amerike, Španije i Francuske.

Izlivanje nafte koje je izazvalo protest domorodačke zajednice Kuninika dogodilo se 16. septembra.

Aktivisti zajednice Kuniniko objavili su ove nedelje saopštenje u kojem kažu da od ponoći 1. novembra neće moći da prođe nijedan čamac ili brod.

„Zahtevamo da vlada razgovara sa zajednicom Kuniniko ili se suoči sa posledicama – krajnju odgovornost snosi predsednik Republike Pedro del Kastiljo“, navodi se u njihovom saopštenju.

Obraćajući se lokalnoj TV stanici, premijer Anibal Tores je okrivio samu zajednicu Kuniniko za presecanje cevovoda umešanog u izlivanje.

Peru zarobljeni turisti Foto:Angela RAMIREZ / AFP / Profimedia

Jedna peruanska putnica na brodu, Regina Mortua, kaže da su nasukani na ušću reke Kuniniko.

„Pre nekoliko minuta domorodna zajednica je odlučila da naš turistički brod odveze blizu njihovog grada. Pre nekoliko sati došao je drugi čamac da se ukrcamo, ali to nije bilo moguće, jer prevozi samo hranu“, rekla je ona.

Drugi turista je za lokalnu TV rekao da je grupa dobila hranu, ali da im je rečeno da će biti zadržani do osam dana, ako ne dođe do rešenja.
Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije je saopštilo da su u kontaktu sa lokalnim vlastima i „veoma malim brojem britanskih državljana koji su umešani u incident u Peruu“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar