Foto: Shutterstock

Američki turista kažnjen je sa 450 evra jer je prekršio jedno od osnovnih rimskih pravila - jeo sladoled na stepenicama čuvene Fontane dei Catecumeni, koja je izgrađena davne 1589. godine i jedno je od bitnijih obeležja grada.

Naime, 55-godišnjak je u večernjim časovima prošao ispod trake koja obezbeđuje stepenice ove fontane i seo na stepenice kako bi pojeo sladoled. U drugoj ruci je imao pivo. Nekoliko sekundi minuta kasnije imao je lisice na rukama.

Prema pisanju italijanskih medija, čovek je prvobitno bio upozoren, ali se nije pomerio, pa su mu policajci pored lisica „uručili“ i paprenu kaznu.

Kasnije se pravdao time da nije znao da je prekršio zabranu, koja je na snazi od 2017. godine, i uvedena je u cilju očuvanja znamenitosti Rima.

Pročitajte još:

Ova zabrana uključuje i zabranu hodanja sa koferima na točkićima koji mogu da oštete kaldrmu ili vekovima stare stepenice i kupanje u fontanama. Ograničenja zabranjuju i rimsku tradiciju da veš suše između zgrada, piše Gardijan.

Od 2018. godine zabranjeno i sedenje na Španskim stepenicama.

Česti incidenti

Ipak, uprkos zabranama često se dešavaju incidenti. Naime, u junu je jedan američki turista kažnjen jer je bacio električni skuter niz mesto svetske baštine Uneska, nanevši, kako se izveštava, 25.000 evra štete.

Dve nedelje ranije, dogodio se još jedan incident, kada je turista iz Saudijske Arabije vozio maserati niz iste stepenice.

BONUS VIDEO Italijanska policija zaplenila preko 4 tone kokaina u Trstu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar