Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Švedska klimatska aktivistkinja Greta Tunberg održala je poslednji školski protest protiv klimatskih promena, ali je najavila da će, i posle završetka srednje škole, nastaviti proteste petkom jer je, kako je istakla, borba tek počela.

Tunberg je pre pet godina počela solo proteste u Švedskoj koji su prerasli u proteste u kojima je učestvovalo na milione dece širom sveta, preneo je Gardijan.

Protesti, koji su doveli do mnogih pokreta klimatskih aktivista širom Evrope, SAD i Australije, poznati su kao Petak za budućnost ili Školski štrajk za klimu.

„Danas završavam školu, što znači da više neću moći da štrajkujem zbog klime. Ovo mi je onda poslednji školski štrajk, pa valjda moram nešto da napišem na današnji dan“, navela je Tunberg na Tviteru.

PROČITAJTE JOŠ:

Ona je podsetila da su tokom 2019. godine milioni učenika protestovali zbog klimatskih promena, preplavivši ulice u više od 180 zemalja, kao i da su kada je počela pandemija korone morali da pronađu nove načine da protestuju.

„Mi koji možemo da progovorimo dužni smo da to učinimo. Da bismo sve promenili, svi su nam potrebni“, istakla je Tunberg.

Tunberg je postala poznata po svom klimatskom aktivizmu i obratila se svetskim liderima o klimatskoj vanrednoj situaciji na samitu Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama.

BONUS VIDEO: Bajden će ponovo u trku za predsednika SAD: Stiže li ga Tramp ovog puta?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar